Herci odmítají pracovat s novou jednatelkou kladenských divadel Irenou Žantovskou. Nezměnilo na tom zatím nic ani jejich společné setkání

19. srpen 2019

První den v novém zaměstnání byla dnes nová jednatelka kladenských divadel Irena Žantovská. A hned na přivítanou dostala od svých zaměstnanců dokument, kterým vyhlašují stávkovou pohotovost. Část herců nechce pod jejím vedením pracovat.

Divadelníci odmítají nové vedení jako takové. Překážkou podle nich není přímo osoba Ireny Žantovské - tedy vystudované režisérky a ekonomky, která už má s kladenským divadlem zkušenosti, jako spíš to, že nahradila předchozího jednatele Jana Krafku.

Toho vedení Kladna odvolalo na začátku července. A po výběrovém řízení se na jeho místo dostala právě Žantovská. „Pro odvolání Jana Krafky nebyl důvod. Pokud by byl ve výběrovém řízení zvolen i jakýkoliv jiný jednatel, tak my bychom ho nemohli také akceptovat,“ vysvětlil dnes Českému rozhlasu předseda odborové organizace divadelníků Tomáš Hron.

Krafkovi primátor Dan Jiránek (ODS) vytýkal hlavně ekonomické vedení divadla. Vedení města jako důvod odvolání uvedlo ztrátové hospodaření a nevýhodnost některých smluv. Podle některých herců ale obě dvě městské scény vedl Krafka dobře. Požadují, aby se tehdejší ředitel na místo jednatele vrátil a aby Žantovská rezignovala. Svůj postoj divadelníci nezměnili ani po pondělní první schůzce s novou ředitelkou.

Irena Žantovská ale podle svých slov rezignaci neplánuje. A všem požadavkům divadelníků se prý vyhovět nedá, hlavně tomu s dosazením Jana Krafky zpět do funkce. To podle Žantovské může udělat jedině rada města. „Pokud požadavek (stávkujících) zní „revokace usnesení rady“, pak to není požadavek na mne. To není něco, co je v mé kompetenci. Já jsem odborný pracovník,“ řekla dnes novinářům Žantovská.

autor: Marie Veselá
Spustit audio