Hejtman Krkoška selhal, ale postavil se tomu čelem. Já osobně nemám co skrývat, zdůrazňuje jeho pravděpodobný nástupce Bělica

Dosavadní hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška (ANO) minulý týden rezignoval poté, co byl odsouzen za uplácení. Je již jisté, že se nástupcem stane jeho spolustraník Josef Bělica? Pokud ano, co by chtěl před podzimními volbami ještě stihnout? Zůstane i nadále primátorem Havířova? A o čem vypovídá kauza jeho předchůdce? Vladimír Kroc se ptal poslance a pravděpodobně nového hejtmana, Josefa Bělici (ANO).

Je vaše schválení už jen pouhou formalitou? Nenabízí se jiná varianta, než že vás po páteční dohodě rady kraje zastupitelstvo ve funkci hejtmana potvrdí?

Jistota to není. Bude o tom samozřejmě jednat zastupitelstvo, ale podporu koaličních partnerů i našeho klubu mám, tudíž se dá s vysokou mírou jistoty tvrdit, že by to mělo takto dopadnout.

Čtěte také

Vedení hnutí ANO prý o kauze Jana Krkošky vědělo minimálně zhruba měsíc před soudem. Komentátor serveru Seznam Zprávy Radek Kedroň upozornil, že stačilo nahlédnout do obžaloby, z níž jednoznačně vyplývá, že se hejtman nestal obětí systému, nýbrž se na uplácení lékařů skutečně podílel, což nakonec ostatně přiznal. Přesto jste až do soudu mlčeli a neupozornili ani koaliční kolegy. Proč?

Jelikož jsme nevěděli, o jaký konkrétní případ se jedná. Sdělil nám, že má určitý problém a půjde k soudu, ale že jde o věci z minulosti, cítí se nevinný a soud jej osvobodí. Zjistit podrobnosti sice asi až tak složité nebylo, nicméně pokud danému člověku věříte, nemáte důvod si ověřovat, co vám tvrdí.

S koaličními partnery jsme na příslušné téma poměrně dlouho diskutovali a otevřeně jsem odpovídal na všechny jejich dotazy.

Spolupracovali jste spolu dlouho. Jak jste si osobně bral to, když jste zjistil, že vás, byť to nechci říci až tak natvrdo, vodil za nos?

Bylo to pro mě zklamání. Šlo o jeho osobní selhání, ke kterému se postavil čelem. Politická odpovědnost, kterou z toho vyvodil, je podle mého názoru dostatečná.

Uvedl jste, že jste se takzvaně vysvlékl do naha. Můžeme si tedy být jistí, že u vás nehrozí podobná blamáž jako u hejtmana Krkošky?

Čtěte také

Jsem o tom přesvědčen. S koaličními partnery jsme na příslušné téma poměrně dlouho diskutovali a otevřeně jsem odpovídal na všechny jejich dotazy. A jak jsem řekl i novinářům, v daném směru jsem se takzvaně vysvlékl do naha. Bylo to samozřejmě nepříjemné, brouzdal jsem i do osobních záležitostí, aby o mně měli kompletní přehled. V tom by se dobře necítil nikdo. Osobně jsem nicméně přesvědčen, že nemám co skrývat, tudíž se to dalo zvládnout.

Zůstanete ve funkci primátora Havířova?

Primátorem jsem od svého začátku jako neuvolněný. S nejbližšími kolegy z hnutí v Havířově jsme o tom dnes diskutovali po poradě vedení. Zatím jsme se domluvili na tom, že některé z mých pravomocí převezme první náměstek a že se o tom budeme ještě bavit v rámci místní organizace. Celá situace je pro mě poměrně čerstvá, je to pár dní, takže to intenzivně řeším. Mohu nicméně zodpovědně říci, že jsem si jistý tím, že nejde dlouhodobě vykonávat dvě exekutivní pozice, tedy primátora a hejtmana, najednou.

Budeme v podstatě navazovat na volební programy, které jsme měli poslední dvě období.

Krajský sněm hnutí ANO vás nominoval na lídra kandidátky pro podzimní krajské volby. Pokud vás celostátní vedení schválí, s čím do voleb půjdete?

Základní témata do voleb budou kvalitní zdravotnictví, udržení majetku kraje tak, aby se ho nezbavoval, kvalitní sociální služby a dobrý život v našem kraji. Budeme v podstatě navazovat na volební programy, které jsme měli poslední dvě období.

Mělo by hnutí ANO lépe prověřovat informace o svých členech zastávajících vysoké pozice? Nebylo odvolání Iva Vondráka z pozice hejtmana chybou? Kdo Josefa Bělicu do nové funkce navrhl? A v čem chce navázat na své předchůdce? Poslechněte si celý rozhovor vedený Vladimírem Krocem.

autoři: Vladimír Kroc , ula
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.