Graffiti na Karlově mostě někdo neodborně odstranil. Restaurátoři budou muset památku dočistit

29. červenec 2019 11:28

Velké graffiti na Karlově mostě, které měla na svědomí dvojice Němců, někdo neodborně odstranil během noci ze soboty na neděli. Na zdi zůstaly zbytky zateklé barvy. Do spár mohlo zatéct také ředidlo. Památkáři proto nyní odebrali na místě vzorky kamene.

Graffiti na pilíři Karlova mostu

Restaurátoři v sobotu začali pilíř Karlova mostu od sprejerského nápisu čistit. S prací měli být hotovi do 15. srpna. Jenže někdo je předběhl a památku očistil během noci na neděli neodborným způsobem.

„Restaurátoři v sobotu pracovali na místě asi do pěti hodin odpoledne. Když ráno v 10 hodin přišli, tak to bylo odstraněno,“ popsala Lišková České televizi, která odstranění graffiti upozornila.

„K očištění došlo nějakým proudem. Na zemi jsou stékance. Jestli byla použita chemikálie, nemusíme nyní poznat. Kdyby to byla chemikálie, byla by to jistě těkavá látka, která nemusí být cítit,“ popisuje restaurátor Jan Mjartan, který měl odstranění graffiti na starost. V pátek podepsal s Technickou správou komunikací na zakázku smlouvu.

„Nebylo odstraněno dokonale, tady vidíme zbytky barev. Nevíme, jakým prostředkem to bylo vykonáno,“ dodává pro Radiožurnál Mjartan.

Restaurátoři pak mají pomocí laboratorních testů zjistit, jaký prostředek byl k očištění kamene použit. 

„Budou odebrány vzorky nejen kamene, ale i částí, kde nedošlo k odstranění barvy. Mohlo tam zatéct třeba ředidlo,“ dodala mluvčí TSK Barbora Lišková. Výsledky testů mají mít památkáři během několika dní.

Po laboratorním rozboru bude muset restaurátor podle Liškové pilíř dočistit, případně kameny ošetřit. Výsledky z laboratoře by měly být k dispozici do několika dnů.

K neočekávanému očištění kamenů se dosud nikdo nepřihlásil. Na místě nejsou městské kamery, podle Liškové mohly akci zachytit maximálně soukromé kamery, pokud v okolí jsou.

Dva němečtí mladíci v polovině července nasprejovali na pilíř mostu nápis o rozměrech pět krát dva metry. Restaurátoři ho v sobotu začali odstraňovat, plánovali, že práce budou trvat asi dva týdny.

autor: Kristýna Vašíčková | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio