Galerie Kvalitář přidává k umění, designu a architektuře čtvrtý rozměr – vědu

19. prosinec 2019

Výstava Space přímo navazuje na koncepci Galerie Kvalitář, prezentovat umění, design a architekturu v jednom celku. Výběr děl ani umělců při tom není libovolný, ale musí se vzájemně doplňovat.

„Představili jsme ty umělce, designéry a architekty, pro které je téma vesmíru přirozenou inspirací, nikoli pak motivem, který funguje pouze na bázi vizuální podobnosti nebo metafory. K této trojici uměleckých disciplín jsme do galerijního prostředí přizvali i vědu – matku racionálního a empirického poznání. Je to totiž právě syntéza oborů uměleckých a vědeckých, jejichž kooperace by měla divákovi nabídnout širší horizont poznání,“ vysvětluje kurátor galerie Kvalitář Jan Dotřel.

Princip „gesamtkunstwerku“ se pokouší stírat hranici mezi estetickým vnímáním a empirickým pozorováním a vznáší tak nárok na svou vlastní platnost. Stejně tak se výstava Space táže po podstatě věcí, pramenící z poznání vesmíru a nechává ji nahlédnout hned z několika perspektiv najednou.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.