Fleret v Nočním proudu

14. říjen 2015

V čase mezi třiadvacátou hodinou a půlnocí středečně-čtvrtečního Nočního proudu Miloše Skalky byl studiovým hostem Zdeněk Hrachový, frontman valašské folkrockové skupiny FLERET. Ta právě v těchto dnech vydává (a v sobotu 17. října v Malostranské besedě křtí) novinkové album nazvané Hopa Bejbe.

Začátky

U zrodu skupiny Fleret byli hudebníci Zdeněk Hrachový a Petr Chrastina. Po jednom z koncertů skupiny AG Flek ve Zlíně (tehdy ještě Gottwaldově) na podzim roku 1982 si domluvili zkoušku ve Vizovicích. A první přišla na přetřes image. Nakoupili krásná hnědá manšestrová saka s tím, že je rychle obnosí, aby chytla onen „důchodcovský lesk“. K tomu ošoupané džíny, korálky a bylo hotovo.

Horší už to bylo s muzikou. Neměli původní repertoár, o to víc však hudebních nápadů a elánu. Od Jaroslava Hutky si vypůjčili Slunečnici, k tomu pár věcí od amerického folkového tria Peter, Paul & Mary a zhudebnili Slepé muzikanty od Jiřího Wolkera. Bylo to však stále málo, proto zkoušeli nějaké věci sami textovat. Zdeněk Hrachový cosi napsal, něco z toho i hráli, ale jakási „autosoudnost“ (podle jeho vlastních slov) jeho činnost v této oblasti zabrzdila.

Rozšíření kapely

Hrálo jim to dobře, ale chyběly další hlasy. Začali mít proto touhu duo rozšířit. V listopadu 1982 tak přišla do souboru zpěvačka Simona Králová a vzniklo trio Šperhák. První vystoupení absolvovali v prosinci 1982 ve Zlíně-Mokré v tamním Wet Klubu. V publiku seděl také jejich kamarád Vlasťa Zálešák, který jim nabídl své texty a současně je přesvědčil, aby se věnovali původní tvorbě. A přihlásili se na Portu ve Zlíně. Ta se konala v lednu 1983 na tamní Malé scéně, proto se začalo tvrdě zkoušet. Jako staří bigbíti dobře věděli, že basa tvrdí muziku – proto si na Portu přivedli kontrabasistu a ­baskytaristu Staňu Pavelku. To byl nápad Zdeňka Hrachového, protože spolu hrávali před vojnou rockovou muziku. Na Portě tehdy skončili třetí…

Následovalo několik vystoupení Šperháku v sestavě Hrachový - Chrastina - Králová - Pavelka a někdy v květnu 1983 je Pavelka opustil. Ještě před svým odchodem však přivedl textaře Libora Myslivečka a dal tak vzniknout důležitému autorskému tandemu Hrachový - Mysliveček. Texty kapely vyletěly rázem o několik tříd nahoru.

V roce 1983 začal s kapelou hrát David Šedivý. Výborně ovládal flétny, klavír a navíc měl obrovské zkušenosti ve sborovém zpěvu. Vznikl nový skladatelský tandem Hrachový - Šedivý (mj. písně Bečva a Hřbitovy ptáků) a Simona Králová na sklonku roku 1983 z kapely odešla. Tehdy skupina zacvičila z doprovodné kytary přeškoleného baskytaristu Pavla Husára, zvaného Kačes, a začala se psát nová éra sestavy Hrachový - Šedivý - Chrastina - Husár. Tahle obsazení vlastně kapelu, která si v té době říkala Šperk, poprvé proslavilo.

Fleret

V květnu 1984 skupina změnila jméno na definitivní Fleret a od té doby se z hudební scény neztratila. Současné obsazení kapely: Zdeněk „Hrach“ Hrachový (akustické kytary, fujara, vedoucí souboru), Stanislav „Stáňa“ Bartošík (housle, zpěv), Vítek Rokyta (elektrická kytara, harmonika, klavír, zpěv), Marek „Maroš“ Abrahám (basová kytara, zpěv) a David Filák (bicí nástroje), od roku 1995 - do doby nedávno minulé - byla stálým hostem skupiny zpěvačka Jarmila Šuláková.

Fleret obal CD Hopa bejbe

Albová novinka Fleteru Hopa Bejbe je po hudební stránce výhradně záležitostí Zdeňka Hrachového, o texty se podělili Josef Čech, Vlasta Redl, Libor Mysliveček, Jan Mrlík a Milan Matějka. Nahrávky z tohoto disku - včetně bonusových snímků - vám představí Noční proud.

Nenechte si ho ujít ve středu po 23. hodině.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.