Evropská unie podpořila v Praze od roku 2007 řadu projektů, seznamte se s jedním z nich

26. listopad 2012

Od roku 2007 podpořila Evropská unie v České republice prostřednictvím strukturálních fondů více jak 38 tisíc projektů, které přispívají ke zlepšení každodenního života. Řadu z nich nalezneme i na území Prahy. Podívejme se podrobněji na jeden z nich.

Asociace pomáhající lidem s autismem rozjela díky Evropskému sociálnímu fondu v roce 2010 projekt Do práce bez bariér. Prostřednictvím kurzů, školení a terapií zvýšil postiženým lidem šanci na lepší zaměstnání nebo vzdělání. Do projektu se v průběhu dvou let zapojilo 58 zájemců a 13 z nich našlo práci.

Během projektu jsme zaměstnali přibližně 13 osob. Ta práce byla různá od zaměstnance v Tescu až po průvodce na Pražském hradě a kromě toho samozřejmě i ti nezaměstnaní získali během projektu podporu, aby se jim práce lépe hledala, takže k tomu směřovaly různé projektové aktivity," říká koordinátorka programu Lucie Maršálková.

Kurzy měly pomoci překonat především sociální bariéry.

V průběhu projektu probíhaly terapeutické skupiny, které byly individuální a potom skupinová setkání pravidelně několikrát za měsíc, kde se setkávali lidé ve stejné skupině a řešili problémy - počínaje v rodině, ve škole, přehrávali různé situace a učili se tak připravovat na situace, které nastávají při běžné komunikaci s lidmi i v zaměstnání."

Lidé s autismem se mohli zúčastnit i počítačového kurzu, naučili se, jak hospodařit se svými penězi nebo jak samotně cestovat pražskou hromadnou dopravou. A právě osamostatnit se bylo cílem i třiadvacetileté Petry Horalíkové, účastnice jednoho z kurzů.

Navštěvuji kurz cestování, kde se s jednou terapeutkou učím zatím prakticky, ale budu jezdit sama v MHD, abych se dostala do školy, než tam podám přihlášku."

Petra vystudovala střední školu knižní kultury v Praze, má za sebou i čtyřletou praxi v knihovně. Dál se chystá buď na vyšší odbornou školu, nebo si už bude hledat práci.

Dalo mi to dobré zkušenosti, které si ponesu i do praktického života. Pracovala bych v oblasti spojené s knihami, protože moje škola tak byla zaměřena."

Projekt Do práce bez bariér by se bez čtyřmilionové dotace z Evropských fondů nemohl uskutečnit. Skončil v létě tohoto roku a pomohl nastartovat i další programy Asociace pomáhající lidem s autismem, které stále pokračují.

autor: ank
Spustit audio