Elektrický vysavač, rychlovarná konvice nebo holicí strojek se v našich domácnostech používaly už za první republiky

Expozice Technika v domácnosti v Národním technickém muzeu ukazuje vývoj „pomocníků v domácnosti“, tedy techniku usnadňující hygienu, úklid, praní a žehlení, šití a úpravu oděvů či přípravu pokrmů na pozadí dějin českých zemí zhruba od poloviny 19. století do současnosti.

Expozice je řazena retrospektivně, od současnosti do minulosti. Seznámíte se tady se současnou výrobou a vývojem včetně nezbytného projektování v počítači a studentských designérských vizí, nabídkou spotřebičů v době reálného socialismu, úctyhodnou průkopnickou práci průmyslových výtvarníků v poválečném období, počátky tradičních prvorepublikových i pozdějších výrobců, fenoménem elektrifikace i propagace nových spotřebičů formou reklamy, veletrhů i nabídky obchodních domů počátky výroby a používání kávovarů, a konečně například kuriózními strojky pro domácnost, které ve druhé polovině 19. století shromáždil Vojta Náprstek.

„Celou expozicí prostupuje časová osa, jejíž součástí jsou nejen nezbytná historická data, ale i exponáty zachycující světový vývoj od poloviny 19. do konce 20. století,“ říká Lucie Střechová, kurátorka sbírek Technika v domácnosti a textilní průmysl NTM.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.