Dým Petra Spáleného

30. květen 2013

Ve středečním Nočním proudu uvítal Miloš Skalka mezi 23. hodinou a půlnocí dalšího studiového hosta. Tentokrát jím byl zpívající autor Petr Spálený, který právě vydává novinkové album Můj dým. To přináší 12 nahrávek původních českých skladeb, na pěti z nich se Petr Spálený autorsky podílel.

Pražský rodák Petr Spálený (narozen 22. března 1944) se vyučil knihařem a s muzikou začínal jako bubeník v amatérských dixielandových souborech (mj. M-Dixie) a k rokenrolu se dostal jako bubeník skupiny Crossfire, kde byli jeho spoluhráči Ladislav Klein (později Olympic) a Zdeněk Rytíř (později Mefisto, ale především jeden z několika málo špičkových domácích textařů).

V roce 1967 začal Petr Spálený vystupovat v klubech Olympik a Play-Club se skupinou Hipps, kterou vedl jeho bratr Jan Spálený. Zprvu interpretoval hlavně převzaté rokenrolové skladby, ale velmi rychle si začal budovat svůj původní zpěvník. Celá skupina pak nastoupila do divadla Apollo, kam ji angažoval tehdejší ředitel Jiří Štaidl – a změnila si jméno na Apollobeat.

V roce 1967 Petr Spálený také debutoval na gramofonových deskách a jeho prvním velkým hitem se stala písnička Plakalo bejby (autoři Pavel Krejča a Jiří Štaidl, rok 1967). Od té doby patří Petr Spálený ke stálicím naší hudební scény.

Od roku 1971, kdy divadlo Apollo ukončilo činnost, se Petr Spálený věnuje sólové dráze. Na přelomu sedmé a osmé dekády minulého století zažil znovu mohutnou vlnu popularity, a to díky spolupráci se Zdeňkem Rytířem, ze které vzešlo nejprve album Dítě štěstěny (1980), jež posunulo interpreta blíž k oblasti moderní country music. Od 80. let vystupoval Petr Spálený (často s manželkou Miluškou Voborníkovou) v divadelních programech zesnulého Miloslava Šimka. Nejprve v Semaforu, potom v Divadle Jiřího Grossmanna. Tam také v roce 1986 vznikl – původně pouze pro divadelní potřeby – jeho velký baladický hit Až mě andělé, což je Petrem Spáleným zhudebněný text Josefa Fouska (mimochodem, Josef Fousek bude za týden hostem středečního Nočního proudu!).

Mezi dosavadní největší hity Petra Spáleného patří (kromě už jmenovaných) písničky jako Podivný hry lidí, Kdybych já byl kovářem, Dáma při těle, Trápím se, trápím, Ústa dívky Dáši, Josefína, Hráč, Obyčejný muž, Když ji potkáš, Peggy, Kolej Albertov, Necítím se sám, Loď bláznů, Pořád ti to sluší a Šedesátý léta.

Nové studiové album Petra Spáleného nazvané Můj dým je žánrově pestré a pohybuje se opět mezi country, rockem a popem. Stálice naší hudební scény se na ní spojila s textaři Eduardem Krečmarem, Vladimírem Poštulkou, Mirkem Černým a bratrem Janem Spáleným, jeden text dokonce napsal i dlouholetý zpěvákův spolupracovník Zdeněk Rytíř. Téměř polovinu melodiíí složil Petr Spálený sám, o další se postaral skladatel melodických hitů, producent a kapelník Apollobandu Pavel Krejča, autorsky přispěli rovněž kytaristé Stanislav Jelínek a Fredy Bittner.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.