Dýchání je základ, říká psycholožka Iva Voglová

20. prosinec 2015

Předvánoční přípravy jsou často spojeny se stresem a tlakem na naši psychiku. Jak si alespoň trochu ulevit a zachovat duševní zdraví, nám vysvětlovala psycholožka Iva Voglová.

Dýchání je zdánlivě jednoduchá věc. „Dýchání je alfou a omegou,“ říká Iva Vogelová, „když se naučíme správně dýchat, tak se dokážeme dostat do pohody.“ Ve chvíli, kdy lidé dýchají špatně, nadechují se do hrudi, tak dýchají povrchně - a to je špatné. Je potřeba naučit se správně dýchat do břicha," popisuje tu nejjednodušší relaxační techniku psycholožka Iva Voglová. A přidává tip na minirelaxaci: „Na chvilku si stoupněte, nohy na šířku ramen, zatněte pěsti, nohy zatlačte do země, nadechněte se a zatlačte dolů tak, aby nohama veškerá ta tíha a vztek odešly.“

Další možností je na chvilinku „vypnout“. „V práci dochází často k střetům, a abychom vydrželi, je potřeba a je to velmi zdravé, si v práci malinko na chvilku odpočinout. Na chvilku prostě vypnout, zavřít oči, dát si hlavu do dlaní a položit na chvilku na stůl. Mozek se tak občerství i při krátké přestávce,“ radí Iva Voglová.

Iva Voglová, psycholožka

Doma potom můžete vyzkoušet další techniky, třeba aromaterapii a Iva Vogelová doporučuje vyzkoušet prvky autogenního tréninku. „Lehněte si a vyzkoušejte pomalu a postupně tíhu v pažích, nohou, v břiše. Pak ve stejném pořadí teplo a podobně. Tyhle techniky najdete na internetu. Ideální je tak půlhodinka denně,“ uzavírá Iva Voglová.

Poslechněte se všechny poradny s Ivou Vogelovou v našem iRadiu.

autoři: Ivana Navrátilová , jku
Spustit audio