Dva Nizozemci si mají podle rozsudku odsedět 6 a 5 let ve vězení za napadení číšníka v centru Prahy

30. duben 2019 15:58

Pět a šest let mají ve vězení strávit dva nizozemští bratři Armin a Aräsh, kteří vloni v centru Prahy zbili číšníka. Rozhodl o tom Městský soud v Praze.

Odsoudil je za těžké ublížení na zdraví a výtržnictví. Zároveň oba muže na deset let vyhostil z republiky.

Soud tak oproti návrhu státní zástupkyně překvalifikoval obžalobu z pokusu o vraždu. Tam je trestní sazba 10 až 18 let. Vyhověl tak obhajobě. Mladší z obou nizozemských bratrů byl odsouzený ještě za útok z večera, který konfliktu v centru města předcházel. Kromě trestů uložil soudce taky zaplacení zhruba dvoumilionového odškodného. Verdikt není pravomocný. Proti rozsudku se odvolala státní zástupkyně, která nesouhlasí s výší trestu ani právní kvalifikací.

O případu

Dvaatřicetiletý Aräsh a o tři roky mladší Armin přicestovali do české metropole s dalšími pěti přáteli na rozlučku se svobodou. Incident, který zachytily kamery, se stal 21. dubna 2017 na zahrádce restaurace Polpo u obchodního centra Quadrio. Spor mezi skupinou turistů a obsluhou vznikl kvůli tomu, že si cizinci do podniku přinesli vlastní alkohol a odmítali odejít. Z následné bitky vyšel nejhůře jeden z číšníků, který přispěchal na pomoc manažerovi restaurace. Po útoku zůstal ležet v bezvědomí s komplikovanými zlomeninami lebky a s krvácením do mozku.

autor: Adam Bejšovec | zdroj: ČTK
Spustit audio