Dům pro rodiče dlouhodobě nemocných dětí v Motole by mohl fungovat do tří let

17. prosinec 2015

Hostem pořadu K věci byl prezident Asociace veřejně prospěšných organizací a ředitel nadačního fondu Ronald McDonald House Charities Marek Šedivý.

Nadační fond Ronald McDonald House Charities chystá projekt v pražském Motole, jehož cílem je vybudovat dům pro rodiče dlouho nemocných dětí, což by byl vůbec první dům tohoto typu v České republice. Dům by měl umožnit rodinám, aby mohly být spolu. Nadace bude dům provozovat a starat se i o provozní náklady.

V současné době v Motole funguje pouze ubytovna, kde může rodič bydlet, ale zázemí tam není ideální, říká Marek Šedivý: „Chodí se tam jenom přespat, třeba sociální zařízení je tam na chodbě, a to tam třeba někdo bydlí i půl roku. Matky můžou být někdy na pokoji s nemocným dítětem, ale co ostatní rodina? Tatínek a sourozenci?“

A to by právě vyřešil plánovaný dům. V něm by mohly pobývat i nemocné děti v době, kdy nemusí podstupovat žádné procedury, tedy často třeba i většinu dne. „Chceme, aby to prostředí bylo natolik sterilní, aby i ty nemocné děti tam mohly být. Zázemí má rodině připomínat domov. Veškerý čas pak rodina bude moci být spolu,“ říká Marek Šedivý.

Marek Šedivý, ředitel nadačního fondu Ronald McDonald House Charities

Celý projekt je momentálně ve fázi vyřizování „papírů“. „To potrvá tak 6 až 9 měsíců, pak připravíme projekt, pak stavba… Čekáme, že bychom mohli otvírat tak v roce 2017, 2018,“ odhaduje Marek Šedivý.

Čtěte také

Spustit audio