Dosud nikdy nevystavené rukopisy a premiéra filmu. Památník Karla Čapka na Dobříšsku slaví 60 let od svého založení

25. září 2023 16:16

60 let od svého vzniku slaví Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše. Vilu, v kouzelném prostředí lesů a rybníků, dostal spisovatel k doživotnímu užívání od svého příbuzného, podnikatele Václava Palivce, na konci 30. let 20. století.

Dům, který každý znal jako Strž, po Čapkově smrti na konci roku 1938 přežil nacistickou okupaci i nejtvrdší léta komunistického režimu. Nějakou dobu ve znárodněné vile žila ještě Čapkova manželka, herečka Olga Scheinpflugová.

Karel Čapek a Olga Scheinpflugová na Strži

„No a potom nastal takový boj na kulturní frontě, aby se tam podařilo zřídit Čapkovo muzeum. Expozice tedy je přístupná od roku 1963. Slavíme letos 60 let. V archivu a ve vzpomínkách pamětníků jsou zdokumentovány zásahy cenzorské, co vše muselo zmizet i, které citáty byly považovány za nevhodné. No, a samozřejmě se tam nemohl nikde objevit Peroutka, blízký přítel, ten byl naprosto zamlčen,“ popisuje okolnosti vzniku ředitel Čapkova památníku Zdeněk Vacek.

V 90. letech začala Strž ožívat výstavami a kulturními akcemi. Hned několik novinek organizátoři připravili právě k 60. výročí. Výstavu nazvanou ,To zvláštní místo: 60 let Památníku Karla Čapka' a nový televizní dokument režiséra Ondřeje Kepky „Tajemství záběrů Čapkovy Strže'.

Poprvé tak mohou návštěvníci vidět i některé rukopisy dobových písemností slavného spisovatele a jeho blízkých.

„Třeba takovou kuriozitku, kde Čapek píše, že vzkazuje panu premiérovi, že mu posílá tu bezkofeinovou kávu, kterou mu slíbil, když byli společně u Masaryka v Topolčiankách,“ přibližuje Vacek.

Karel Čapek své hosty na Strži často zapojoval i do práce. Na kolorovaném snímku s Ferdinandem Peroutkou a Olgou Scheinpflugovou

Vystaven bude také dopis Boženy Čapkové, spisovatelovy matky, kde prosí nakladatele, aby jí vyplatil peníze. Potřebovala uhradit náklady na odvoz jednoho dítěte do Smokovce, zatímco druhé měla v nemocnici. Poprvé bude na Strži vystavené i svatební oznámení Čapkovy starší sestry Heleny z roku 1904, stejně jako rukopisy příspěvků Karla i Josefa Čapkových do týdeníku Přítomnost. „Tyto materiály nedávno zakoupil Středočeský kraj, zřizovatel památníku, od soukromého českého sběratele. Jde o další obohacení naší sbírky,“ dodává ředitel památníku.

autoři: Václav Müller , JMys | zdroje: Český rozhlas , Památník Karla Čapka
Spustit audio