Dobrovolníci odklidili květiny a svíčky u sídla Filozofické fakulty UK. Z předmětů vznikne trvalá připomínka

16. leden 2024 08:28

Dobrovolníci včera odklidili svíčky, květiny a další předměty od budovy Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Lidé je tam víc než tři týdny nosili k uctění památky obětí tragické střelby z 21. prosince. Ze svíček a dalších předmětů vznikne trvalá připomínka události.

V devět hodin ráno se před budovou Filozofické fakulty scházejí studenti a vyučující. Celkem se jich k pomoci předem přihlásilo přes čtyřicet. „Rovnou když sbíráte, tak třídíte na skleněné a plastové,“ předává jim poslední instrukce koordinátorka Helena Láznička.

Venku mrzne a fouká nepříjemný vítr, počasí ale nikoho neodradilo. „Zajímáme se o to, co se na fakultě děje a chtěli jsme pomoct. Řekněme, že někdo to udělat musí, není nám to proti mysli a rádi pomůžeme. Asi si při tom i rádi zavzpomínáme,“ podotýká student Ondřej Doležal.

Po prvotním roztřídění na plast a sklo odnášejí dobrovolníci bedny za budovu, kde stojí připravené nákladní auto. Svíčky se ale budou ještě důkladně třídit.

„Ty svíčky tam byly dlouho, některé jsou ohořelé, takže se snažíme uchovávat ty, které vypadají dobře, aby se daly použít na tu recyklaci. Navíc nebudou se využívat ty skleněné. Technologii, kterou chceme použít, je na tavení plastu,“ vysvětluje Helena Láznička.

Sesbírat všech několik tisíc svíček a dalších předmětů dobrovolníkům zabralo přesně tři hodiny. Vytříděné poputují na nedalekou Vysokou školu uměleckoprůmyslovou, se kterou akademici pietní dílo společně vymyslí a vytvoří.

Krátce po deváté hodině ráno začali dobrovolníci přinášet bedny na svíčky a jiné předměty, které lidé před budovu na náměstí Jana Palacha donesli

Jak bude vypadat zatím není podle Martina Pehala z kolegia Filozofické fakulty UK jasné. Další předměty jako třeba plyšové hračky nebo vzkazy mají být uchovány, putovat by mohly například do archivu.

Poslechněte si celou reportáž, kterou při odklízení svíček natočil Jakub Vik.

autoři: Jakub Vik ,
Spustit audio

Související