DJKT uvede slavnou operetu Veselá vdova

18. leden 2019 12:38

Výpravnou operetu Veselá vdova chystá plzeňské Divadlo J. K. Tyla společně s pražským Hudebním divadlem Karlín. V lednu se představí v Praze, začátkem února v Plzni.

Operetu Franze Lehára Veselá vdova připravuje plzeňské Divadlo J. K. Tyla v koprodukci s pražským Hudebním divadlem Karlín. Po muzikálu podle známého amerického filmu Duch se jedná o jejich druhou spolupráci. Pod taktovkou dirigentů Norberta Baxy a Jiřího Petrdlíka bude mít inscenace premiéru 24. ledna v Praze a 2. února v Plzni. V hlavních rolích uvidí diváci mimo jiné Lívii Obručník Vénosovou, Pavlu Břínkovou, Michaelu Noskovou, Jana Ježka, Aleše Brisceina, Richarda Samka, Romana Hozu, Michala Bragagnola a Dalibora Gondíka.

„Spolupráce nabídne divákům skutečně elegantní a estetickou show. Dílo rozhodně nechci nijak aktualizovat, chci ho předvést v klasickém stylu velké vídeňské operety, kde bude těžiště v krásném zpěvu, pohybu a dikci," uvedl režisér inscenace a ředitel DJKT Martin Otava. Vyšel z původního textu, který sám přeložil a upravil, pěvecké texty jsou v překladu Evy Bezděkové. Na jevišti a v orchestřišti se podle něj vystřídá více než sto umělců, účinkuje 30 členný sbor, 8 baletních párů a téměř 50 hráčů v orchestru.

„Společně s karlínským divadlem jsme už kofinancovali výpravu k muzikálu Duch. Až odehrajeme reprízy v Plzni, Karlínští si inscenaci převezmou, ale s vlastním obsazením. U Veselé vdovy to bude jinak, bude se hrát střídavě v Plzni a v Praze s jedním společným obsazením,“ vysvětlil Otava. „Protože klasickou operetu vytlačuje dnes muzikál, půjde o takový průzkum trhu. V Praze se velká opereta dlouho nehrála, tak jsme raději domluvili v Karlíně 10 repríz do konce roku, ale už teď jsou skoro vyprodané, takže budeme domlouvat další,“ dodal.

Velkolepá podívaná ve stylu secese

„S Veselou vdovou jsem se setkala poprvé před sedmi lety. Byla to má první opereta a současně i velké ponaučení," řekla představitelka hlavní role Lívia Obručník Vénosová. Scénu navrhl Lukáš Kuchinka, který spolupracuje s předními divadly v ČR i v zahraničí. „Diváci se mohou těšit na velkolepou podívanou inspirovanou styly art deco a secese," uvedl. Autorkou kostýmů je Dana Haklová, která se podílela na stovce inscenací po celé ČR a pracovala také ve Finsku, Polsku, Norsku a Bulharsku.

autoři: Petra Kosová , Michaela Svobodová
Spustit audio