Divadlo Kámen - umělecký salon na okraji nejstaršího pražského sídliště

Autorské Divadlo Kámen sídlí v nenápadné malé budově na západním okraji Karlína, kousek od metra Invalidovna. Soubor vedený Petrem Odo Macháčkem existuje už dvacet let, ale teprve v poslední dekádě se těší stálému zázemí.

Kapacita divadélka je padesát míst a už tento fakt napovídá, že nejde o masovou záležitost. Jak uvádí na svých webových stránkách, Divadlo Kámen "pracuje s fyzickým vnímáním divadla a jeho hudebností, rozehráváním motivů ve více rovinách, souhrami sil a energií, minimalistickými postupy, improvizací jazzového typu, živým osobním herectvím."

Sám Petr Odo Macháček řadí své divadlo na samý okraj pražské dramatické scény. Do centra města se tedy určitě nehodí a pro někoho možná překvapivé umístění na sídlišti je podle členů souboru logické a nejlepší řešení.

Mamut mamut. Vladimir Benderski, Petr Bláha Nejedlý a Lenka Záveská
Přibližně dvaatřicet zubů. Martin Vávra, Zdeňka Brychtová a Jan Aksamít
Mamut mamut. Vladimir Benderski, Petr Bláha Nejedlý a Lenka Záveská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.