Děti a domácí násilí. Začínají speciální workshopy pro učitele

Policie odstartovala speciální workshopy pro pedagogy na téma děti a domácí násilí. Workshopů bude deset po celé republice a na každém se promítá film Jakub, který je zaměřený na toto téma. Cílem akce je ukázat učitelům, jak by měli poznat, že někdo z jejich žáků trpí domácím násilím, říká koordinátorka prevence kriminality Policie České republiky Zuzana Pidrmanová.

Podle ní se učitelé ve školách setkávají s mnoha příběhy a právě oni mohou být těmi prvními, kdo zachytí indicie, že něco není v pořádku, že se v chování dítěte něco změnilo.

Zuzana Pidrmanová, republiková koordinátorka prevence kriminality Policie ČR

„Film Jakub je takové první vodítko, kdy pedagog vidí příběh, který má eskalaci, otec týrá děti i manželku. Eskaluje to tak, že se vybíjí na svých rodinných příslušnících. Na tento film navazuje manuál – to je návodná pomůcka pro učitele. Je tam poukázáno na to, co přesně jsou jednotlivé trestné činy, a návod, jak postupovat, na koho se obrátit, koho přizvat, kdy oslovit sociální pracovníky, jak to celé řešit,“ vysvětluje Zuzana Pidrmanová.

Workshopů je celkem deset po celé republice. Učitelé se mohou přihlásit na webu www.filmjakub.cz. Poslední z workshopů se bude konat na konci listopadu v Praze. Workshopy jsou zdarma a trvají vždy jeden den.

Čtěte také

Spustit audio