Den válečných veteránů si připomeneme v neděli. Rozezní se zvony a sirény v celém Česku

10. listopad 2018

Víkend je ve znamení různých svatomartinských oslav. V ústraní by ale rozhodně neměli zůstat ani váleční veteráni. Oběti první světové války uctí zítra zvony a sirény. Rozezní se ve 13:30 na téměř dvě a půl minuty.

Podle agentury ČTK vláda na návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) vyhlásila na neděli celostátní symbolické uctění památky padlých v první světové válce a doporučila, aby se ve stanovený čas rozezněly zvony po celé republice. 

„My se připojujeme k symbolickému uctění památky padlých první světové války, které proběhne na den válečných veteránů 11. listopadu v 13.30,“ řekl Babiš. Naposledy se sirény s výjimkou své pravidelné zkoušky rozezněly po celém Česku na 140 sekund v srpnu na památku tří padlých českých vojáků v Afghánistánu. 

11. listopadu v tuzemsku slavíme jako Denválečných veteránů teprve od roku 2001, v západních zemích je to ale dávná tradice. „V Anglii nebo v USA pořádají velké slavnosti, průvody městy, dětské dny, besedy s vojáky. Skoro se nemůže stát, že by v ten někdo v médiích na sobě neměl vlčí mák. Bylo by to naprosto skandální. V posledních letech ale i u nás zájem o tento den výrazně roste,“ řekl Českému rozhlasu Pardubice účastník projektu na podporu veteránů Jakub Engelmajer.

Dlouhou poutí vzbudit zájem

Ten se nedávno rozhodl, že s batohem a pěšky projde takzvanou Cestu hrdinů Slovenského národního povstání, dlouhou celkem 750 kilometrů. Před výpravou založil veřejnou sbírku oficiálně povolenou Pardubickým krajem i sbírkové konto na transparentním účtu. „Už dřív jsem pomáhal Spolku Vlčí máky, který poskytuje pomoc veteránům po úrazech, v životní krizi a podobně. Vybrali jsme lidi, pro které ta sbírka byla. Získali jsme necelých 100 000 korun.“

Tak dlouhou trasu si vybral proto, že chtěl pomoci lidem, kteří dělají něco navíc. „Slouží u policie, hasičů, vojáků. Taky jsem chtěl nějak vzdát hold sto letům republiky. Trasu jsem pěšky s batohem prošel za 28 dní, někdy jsem absolvoval velká převýšení. Šel jsem i v neuvěřitelné mlze a zimě. Chodím dlouhodobě, na etapy jsem už i obešel republiku,“ doplňuje informace o své přípravě Engelmajer.

Otevírají se kasičky

U příležitosti Dne válečných veteránů pokračuje až do 11. listopadu veřejná sbírka. Díky ní můžete přispět na natáčení vzpomínek nejenom válečných veteránů pro Paměť národa. Její pokladničky s červenými květy najdete i letos v knihovnách, kavárnách, obchodech a podobně. Navíc se v ulicích pohybují dobrovolníci, kteří vybírají příspěvky.

autor: jp | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio