Dělnická mzda 45 tisíc. Odbory v automobilce se dohodly s vedením firmy na platech

11. duben 2018

Stávka v mladoboleslavské automobilce nebude. Odboráři definitivně odsouhlasili návrh na zvýšení mezd, který dostali minulý týden od vedení firmy. Mzdy se zvednou o 12 procent. Například základní mzda u dělnických profesí bude od dubna cca 45 tisíc korun.

O návrhu dnes jednala Podniková rada. Navíc už minulý týden odborové organizace ze všech tří škodováckých závodů schválili, že ten návrh je za ně v pořádku.

Odbory původně požadovaly navýšení platů o 18 procent, zejména s odkazem na to, že se Škodovce daří a roste její zisk. Loňský rok byl totiž pro firmu opět rekordní, znovu překonala hranici milionu prodaných aut a dostala se dokonce nad milion a 200 tisíc. Prodeje rostly v Evropě, v Rusku, v Číně a třeba i v Indii. A zisk za loňský rok přesahuje 32 miliard korun.

Zvyšují se taky bonusy, které zaměstnanci dostávají při dobrých prodejních výsledcích. Třeba dubnová výplata, kterou škodováci dostanou v květnu, bude zahrnovat i bonusy v celkové výši 67 tisíc korun. To znamená, že každý zaměstnanec včetně dělnických profesí dostane v dubnu na účet i se mzdou přes 100 tisíc.

autor: sap
Spustit audio