Dejvický hotel International vznikal jako ubytovna pro vojáky

Říkalo se mu také „Čepičkův barák“ nebo „Stalinův dort“. Hotel pro komunistické prominenty vznikal v letech 1952 až 1956 pod vedením tehdejšího ministra obrany Alexeje Čepičky. Šlo o největší a také nejluxusnější hotel v Československu. Budova o 16 patrech měří i s hvězdou na špici 88 metrů.

Stále funkční a turisty oblíbený hotel uchovává několik unikátních uměleckých děl. Jednu ze stěn foyer zdobí gobelín s pohledem na Prahu. Na vetkaném obraze je k vidění i socha Stalina na Letné, která byla po smrti sovětského diktátora zbourána. Dejvický artefakt je tak možná poslední veřejnou připomínkou monstrózního sousoší, kdysi největšího v Evropě.

Zajímavý je také příběh kongresového sálu, který byl postaven jako tělocvična pro utužování tělesné kondice hostů. Soudruzi ale v hotelu moc po cvičení netoužili, a tak po čase začal sál sloužit k jiným účelům. Pražané stavbu zpočátku neměli rádi, po nějaké době ale začali navštěvovat místní kavárnu nebo sem také chodili na minigolf - úplně první v republice.

Ze slavných hostů ubytovaných v Internationalu je třeba zmínit Louise Armstronga. Slavný jazzman tu pobýval 10 dní při své návštěvě Prahy v roce 1965. Hotel si také zahrál v několika filmech včetně jednoho z prvních snímků Jana Hřebejka Šakalí léta.

Hotel International - dobové propagační materiály
Hotel International - dobové propagační materiály
Hotel International, pravé sgrafito
Hotel International, pravý reliéf
Hotel International
Spustit audio