Dějinami školství od středověku po současnost provází Národní pedagogické muzeum na Malé Straně 1/2

Národní pedagogické muzeum J. A. Komenského patří mezi nejstarší muzea v České republice.

Vzniklo již v roce 1892 díky českým učitelům jako výraz snahy o uchování a dokumentování historických tradic českého školství, pedagogiky a odkazu J. A. Komenského. Významné vědecké a dokumentační centrum se orientuje na dějiny českého školství a pedagogiky, učitelstva a vzdělanosti v návaznosti na život, dílo a odkaz J. A. Komenského.

Národní pedagogické muzeum

„Komenský byl výjimečný tím, že chtěl vzdělání pro všechny lidi bez rozdílu. Pochopil, že svět se dá zlepšit jen výchovou a vzděláváním,“ vysvětluje ředitelka Národního pedagogického muzea Markéta Pánková.  

Národní pedagogické muzeum

Teprve nedávno, 27. března, odhalili u vchodu do muzea vůbec první pamětní desku věnovanou J. A. Komenskému. Autorem díla jsou Zdeněk a Petr Kolářští.

Muzeum sídlí v historických domech U Zlatého slunce a U Zlatého šífu. Historie obou domů ve Valdštejnské ulici sahá až ke konci 14. století. Jejich nejznámějším majitelem byl Havel Oberšvender, takzvaný stříbrný komorník, opatrovatel stříbrného nádobí Rudolfa II., který oba domy koupil v roce 1623.

Národní pedagogické muzeum
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.