Další objev českých egyptologů: hrob královského důvěrníka a kněze Kairese

2. říjen 2018

Čeští archeologové v Egyptě slaví další úspěch. V Abúsíru objevili hrob, který patřil královskému důvěrníkovi a knězi Kairesovi. Už z polohy hrobky egyptologové usuzují, že šlo o člověka s výjimečným postavením.

Hrobový komplex má rozlohu víc než 500 metrů čtverečních. Jeho součástí jsou kromě samotné hrobky i místnosti sloužící ke kultovním účelům. Hrobka byla stejně jako většina dalších v Egyptě už ve starověku vyloupená.

„Lupiči hledali hlavně zlacené šperky, které měli u sebe zesnulí v sarkofágu. V případě Kairese zcela zničili jeho mumii, později zničili i jeho kapli a výzdobu hrobky,“ uvedl ředitel Českého egyptologického ústavu Miroslav Bárta.

Před vápencovým sarkofágem se zachovala Kairesova původní žulová socha se zbytky barev. V hrobce zůstal také kus černého čediče, kamene, který se dával jen faraonům a vysoce postaveným lidem.

Podle egyptologů žil Kaires zhruba kolem roku 2400 př. n. l. a kromě toho, že pracoval u královského dvora, byl i osobním přítelem faraona Niuserrea.

Kaires byl člověk, který měl na starost kult bohyně Hathor, dohlížel také na královské stavební projekty po celé zemi. Byl to kněz v několika dalších funkcích, a všechny tyto tituly z něj dělají výjimečnou osobnost.
Miroslav Bárta

Samotný hrob byl vybudován v otevřené jámě. Po spuštění sarkofágu a vyzdění bočních stěn vápencovými bloky se komora uzavřela několika obřími stropními bloky o váze nejméně 8 tun.

Zajímavá je i socha, kterou archeologové v hrobce našli. Ta znázorňuje Kairese na malé židli bez zadní opěrky.

„V egyptologii se dlouho vedla debata, jestli se dávaly do pohřebních komor sochy. V Kairesově případě jsme našli přímo před sarkofágem jeho sedící žulovou sochu hledící na východ. To je doklad, že sochy skutečně v pohřebních komorách starých Egypťanů v době stavitelů pyramid byly.“

Archeology čekají další přibližně tři týdny práce na této hrobce. Výzkum pak bude pokračovat v Česku, přičemž ani zde podle Miroslava Bárty nejsou vyloučeny další překvapivé objevy.

autoři: Pavla Lioliasová , oci
Spustit audio

Související