Další městská část otevřela Kontaktní místo pro bydlení. Praha 9 nabízí pomoc i poradenství lidem v bytové nouzi

10. duben 2024 11:09

Už týden funguje na vysočanské radnici v Praze 9 nové Kontaktní místo pro podporu bydlení. Městská část ho tam otevřela ve spolupráci s magistrátem, který se zároveň podílí na jeho provozu.

Nová kancelář v Praze 9 poskytuje, stejně jako další pražská kontaktní místa, informace o možnostech získání bydlení na území městské části a také podporu v oblasti bydlení.

Čtěte také

Tato iniciativa je součástí takzvaného projektu Zabydlování a podpora v bydlení domácností a kontaktní místa pro bydlení, který je financován z Evropského sociálního fondu.

Cílem je poskytnout komplexní služby osobám, které jsou ohrožené ztrátou bydlení. Kontaktní místo pro bydlení nabízí bezplatné poradenství lidem v bytové nouzi a zároveň jim pomáhá s řešením problémů týkajících se právě bydlení. Kromě samotného poradenství na úřadě bude navigátor podle potřeby docházet také do aktivizačního centra nebo domova s pečovatelskou službou.

Problémy s bydlením i dluhy

Na kontaktní místo se můžou obracet lidé, kteří například bydlí v nevyhovujících podmínkách a hledají standardní bydlení. Dále pak ti, kteří mají nějaké spory s rodinou nebo se sousedy. Úkolem navigátora z pražského magistrátu je také pomoct občanům zprostředkovat adekvátní podporu při řešení problémů s majiteli bytu.

Čtěte také

V centru lidem také poradí, co dělat v případě, že se člověk dostane do takzvané dluhové pasti. Na kontaktní místo se může obrátit ale i člověk, který třeba nemá dostatečný příjem a chce vědět, jestli má nárok na některou sociální dávku.

Občané zde dostanou informace související s řešením problémů s bydlením na jednom místě a lépe se tak zorientují v jinak mnohdy nepřehledném systému podpor.

Další možností je centrální pobočka v budově pražského magistrátu v Jungmannově ulici. Svá kontaktní místa už má i Praha 1, 3, 5 nebo Praha 14. Vedení hlavního města plánuje v následujících dnech otevřít další pobočku i v Praze 8.

Kontaktní místo pro bydlení Praha 9:

Úřad městské části Praha 9, Sokolovská 14/324, Praha 9 – Vysočany

3. patro – kancelář č. 344

Tel.: 777 497 058

Návštěvní hodiny pro veřejnost: pondělí a středa od 8:00 do 12:00 a od 13:00 do 17:00, ostatní dny dle telefonické či e-mailové domluvy

autoři: Markéta Janovská ,
Spustit audio

Související