Další díl seriálu o pražských cyklostezkách: Projeli jsme Prokopským údolím pro náročnější jezdce

5. srpen 2018

Prokopské údolí má něco do sebe. Kromě krásné přírody tu totiž navíc vede cyklostezka A12, kterou otestovala naše reportérka Lenka Vrzalová.

Lenka vjela na cyklostezku A12 z Řeporyjského náměstí, kam dojela po trase A126. Její cíl bylo Prokopské údolí. „Jela jsem po silnici, provoz ale nebyl vysoký a řidiči byli ohleduplní. Když sem dorazíte, uvidíte v srdci údolí dno pravěkého moře,“ komentuje reportérka Lenka. A jaká byla podle ní cesta? „Trasa rozhodně není pro bruslaře, protože cesta je hodně kamenitá, je tu štěrkokámen, mnoho kořenů a klouže to, takže jsem byla opatrná,“ říká dále. Upozorňuje však, že cyklostezka není značená žlutými značkami, ale zelenými. „Pokud pojedete po zelených značkách, tak se neztratíte,“ radí.

Cyklostezka je kamenitá.

U Prokopského údolí Lenka zastavuje jiného cyklistu, aby slyšela i jeho názor na trasu. „Jezdím tudy do práce. Pro mě je to úplně v pohodě cesta, naopak mám radši tohle než asfaltový cyklostezky. Na to, že jsme v Praze, tak je ta příroda super,“ hodnotí muž.

V okolí údolí je nádherná příroda.

„Když projedete skrz údolí, tak se můžete po levé straně směrem na Hlubočepy okoupat v hlubočepském jezírku.  Je to úžasné jezírko a voda je tam opravdu chladná, takže v letních dnech je to ideální osvěžení,“ doporučuje Lenka.

A po cestě můžete dát i koupačku v hlubočepském jezírku.

Prokopské údolí končí v Hlubočepech, takže kdo chce pokračovat, může se dál napojit na cyklostezku A1 a přes centrum projet tam, kam potřebujete. A shrnutí? „Je to trasa pro technicky zdatné cyklisty, kteří se nebojí, ale zase většina údolí je chráněna stromy, takže je tu příjemný stín,“ uzavírá Lenka.  

Krajina v Prokopském údolí.
autoři: Lenka Vrzalová , jp
Spustit audio