Cukrovka se může projevit i u batolat, důležitá je správná léčba

30. květen 2018

Až 3 000 děti v Česku trpí cukrovkou, z 90 % se jedná o diabetes prvního typu, ostatní dětští pacienti trpí diabetem druhého typu. O cukrovce u dětí a dospívajících si povídáme s MUDr. Petrou Paterovou z Dětské kliniky Fakultní nemocnice Plzeň.

Druhým typem onemocní většinou adolescenti, zatímco diabetes prvního typu může vzniknout v jakémkoliv věku. „V poslední době se posouvá do nižších věkových kategorií, výjimkou nejsou tříleté děti nebo batolata, i když největší počet pacientů máme ve školním věku,“ říká Petra Paterová. „Cukrovka prvního typu je autoimunitní onemocnění, to znamená, že se v těle tvoří protilátky proti vlastní tkáni, v tomto případě proti buňkám ve slinivce břišní, které tvoří inzulin. U cukrovky druhého typu jde pouze o relativní nedostatek inzulinu, buňky ho tvoří, ale tkáně organismu na něj špatně reagují. „Zatímco v případě prvního typu jde spíše o nějaké vlohy, které se mohou a nemusí projevit, u druhého typu jde o metabolickou komplikaci obezity,“ říká lékařka s tím, že u tohoto typu je prevencí zdravý životní styl.

Rozdíl je v příznacích i v léčbě

Rozdíl je i v diagnostikování choroby. U prvního typu se onemocnění projeví častým močením, žízní, únavou, snížením hmotnosti. Diabetes druhého typu odhalí lékaři většinou náhodně při vyšetření krve. Normální hladina cukru v krvi u zdravého dítěte je 3,3 až 5,5 milimolů na litr. Co ale dělat, pokud už se diagnóza potvrdí? „Všechny tyto děti asi na deset dnů hospitalizujeme k takzvané prvoléčbě. Naučí se u nás aplikovat inzulin a nutriční poradkyně je naučí, jak se stravovat,“ říká doktorka Paterová.

Rodiče malých pacientů se mohou obrátit například na Sdružení rodičů a přátel diabetických dětí, kde získají edukační materiály a mohou si vzájemně vyměňovat informace. Ty mohou získat i na webových stránkách motolské nemocnice Detskydiabetes.cz

U druhého typu si pacienti vystačí většinou jen s tabletkami a s úpravou jídelníčku, často se úplně vyléčí, a pokud si udrží zdravý životní styl, nevrátí se cukrovka ani v dospělosti. Ale u diabetu prvního typu je léčba doživotní. „Důležitá je strava, tito pacienti musí jíst 6 krát denně, potraviny se naučí přepočítávat na takzvané výměnné jednotky. Jedna jednotka je deset gramů cukru a děti nebo rodiče se naučí, kolik jednotek mají základní potraviny,“ vysvětluje Petra Paterová.

Důležitá je správná léčba 

Do povinné výbavy diabetika patří glukometr k zjištění aktuální hladiny cukru v krvi, izulinové pero a také takzvané rychlé cukry pro případ hypoglykemie. Ta se projeví třesem, pocením nebo bolestí hlavy. „Pacienti mají u sebe většinou hroznový cukr, dnes jsou k dostání i speciální gely, doma si mohou dát třeba stoprocentní džus,“ říká lékařka. Rozhodně však nedoporučuje různá náhradní sladidla, s výjimkou přírodní stévie. Podle ní dnes pacienty lékaři v ničem neomezují, z dětí se často stávají i vrcholoví sportovci, jen musí vědět, jak se svým onemocněním zacházet. Snazší je dnes díky předplněným perům aplikace inzulinu.  Většina dětí se s ním sama naučí zacházet už ve školním věku.

Problémem může být, pokud pacienti zanedbávají stravovací režim nebo přijímání inzulinu. To se může stát třeba u adolescentů, kteří se se svou nemocí těžko smiřují. Správná léčba u dětí předchází možným komplikacím v dospělosti, tedy postižení očí, retinopatii, neuropatii, postižení nervů nebo dolních končetin. „S takovými komplikacemi se ale u dětí nesetkáváme,“ uklidňuje lékařka.

autoři: Vladimír Šťovíček , Soňa Vaicenbacherová , Michaela Svobodová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.