Čtyři patra vzpomínek na nejoblíbenější filmy. To je výstava Retro biják v Galerii Tančící dům

Polohrubá mouka s ušima. Netopýrem ozdobený čepec kouzelníka Viga. Matýskovy pletené dupačky. Oblek „vrchního“ Jiřího Abrháma. Nebo Centrální Mozek Lidstva.

Přehlídku filmových, seriálových a pohádkových kostýmů a rekvizit nazvanou Retro biják si můžete prohlédnout v Galerii Tančící dům. Najdete tu více než 200 kostýmů z téměř 70 filmů, pohádek a seriálů, které u nás byly natočeny v období od 60. do 90. let minulého století. Některé kostýmy nebyly dosud vystaveny. A některé patří do kulturního dědictví Ministerstva kultury České republiky!

Vystavené kostýmy jsou originály zapůjčené z Barrandovských ateliérů a České televize a v galerii je doplňují filmové rekvizity a fotografie. Výběr filmů byl sestaven na základě hlasování 400 tisíc diváků a výstava tak ukazuje průřez tím nejpopulárnějším z československé kinematografie. Je to největší filmová výstava u nás od roku 1987.

Galerii oživily kostýmy z nesmrtelných snímků, jako jsou komedie Vrchní, prchni! a Což takhle dát si špenát, oscarového filmu Ostře sledované vlaky, muzikálu Starci na chmelu nebo pohádkového seriálu Arabela. Ve čtyřech patrech Galerie Tančící dům jsou k vidění kostýmy Ivy Janžurové, Jiřiny Bohdalové, Josefa Abrháma, Tomáše Holého a mnoha dalších.

Autorkami výstavy Retro biják 60. – 90. let jsou Jana Sommerová a Nadia Klempířová. V „roztančené“ budově na Rašínově nábřeží u Jiráskova mostu bude otevřená minimálně do 14.10.2018. Galerii Tančící dům můžete navštívit denně od 9 do 20 hodin.

autoři: Jolana Nováková , jp
Spustit audio