Co ukrývají pražské "kešky"?

Krabička se zápisníkem, tužkou, dřevěné kolečko nebo snad hračky z kinder vajíček? Co ukrývají pražské kešky a jak barevná jsou místa jejich úkrytu?Tradiční, multi nebo mystery keše. Ukryté poklady hledají hráči po celém světě. Existují téměř 3 miliony aktivních keší a víc než 6 milionů hráčů se věnuje hře zvané geocaching. I v Praze je kešek nepočítaně.

Sbalíme chytrý telefon s aplikací pro hledání keší nebo turistickou GPS navigaci a vydáme se hledat pražské kešky. Pronikneme do tajů hry a osvojíme si slovníček hráčů. Najdeme (snad) kešku, která drží světový primát v počtu nálezů. Tu, která vede český žebříček v počtu bodů oblíbenosti, protože je zajímavá svým úkrytem. Kešku technicky rafinovanou a přitom spolehlivě funkční. Jednu keš budeme hledat v noci s baterkou a díky jiné ujedeme desítky kilometrů na kole. Hledejte s námi pražské kešky!

Geomapa Prahy nabízí nepřeberné množství keší. My jsme se s Jiřím Ledahudcem vypravili hledat tyto:

Karlův most

Jednoduchá tradiční keš na mostě mostů se zajímavým vlastivědným popisem drží světový primát v počtu nálezů, nalezlo ji téměř 29 tisíc hráčů! Druhá nejčastěji navštěvovaná je Lego v Berlíně s více než 25 tisíci nálezy, a třetí je opět v Praze.

Karlův most má tři strážkyně v podobě věží, toto jsou dvě z nich

Poštovní schránka

Tradiční keš zajímavá svým úkrytem. Na velmi frekventovaném místě a přesto všem na očích. V současnosti vede český žebříček v počtu bodů oblíbenosti (kolem 1700). Nachází se v okolí Riegerových sadů.

Hradníkova turistická mapa

Tradiční keš, příkladné technické zpracování úkrytu - netradiční, technicky rafinované, a přitom spolehlivě funkční. Sice na chviličku vystrčíme nos z metropole, ale posluchači putování Prahou křížem krážem si s námi jistě rádi udělají výlet do Horoměřic.

Kameny zmizelých

Logo

Krátká multikeš, zajímavý listing přibližuje projekt Stolperstein německého umělc Güntera Demniga. Jedná se o kostky s mosaznou cedulkou zasazené před domy lidí, kteří zmizeli během druhé světové války.

Pocta Wikipedii

Co může obsahovat "keška"?

Mystery keš, jejíž řešení dává nahlédnout do zákulisí tvorby Wikipedie. Třeba inspirujeme nové přispěvatele. Vydáme se do Přední Kopaniny, všimněte si tamní románské rotundy. A kdo má ráda letadla, uvidí je hodně zblízka.

Za Šárkou s baterkou

Noční Wherigo keš, kombinuje interaktivní geolokační hru v GPS nebo mobilu s vtipným scénářem, je zasazená do oblasti Divoké Šárky. A musí se hledat za tmy!

Pražské kolo

Multikeš dlouhá 130 km, určená pro cyklisty. Trasa vede kolem celého města, začátek putování je v Horních Počernicích a čeká na vás 11 zastavení.

Průvodce pro začátečníky v geocachingu najdete na webu kesky.cz, kde se dozvíte, co a jak hledat a osvojíte si i slovníček geopojmů. Dozvíte se třeba, kdo jsou georobůtci, co je kinderbordel a kdo vozí na autě samolepku ještěrky.

Odvysílané díly si můžete poslechnout v našem archivu.

Lavička v parku
Spustit audio