Co se týká jazyka, jsou Češi konzervativní

Češi jsou v jazyce konzervativní. Pokus o sjednocení tvrdého a měkkého "i" by v dnešní době neměl úspěch, říká ředitel Ústavu pro jazyk český Martin Prošek. Tvrdé a měkké "i" je podle něj hodnota a tradice, což náš národ považuje za velice důležitou věc.

Podle Martina Proška bychom v případě podobných jazykových jevů neměli postupovat takto překotně. „Ne vždy jde uplatňovat jen racionální pravidla, tedy jestli ten jev k něčemu je. Třeba v některých nářečích je rozdílnost výslovnosti měkkého a tvrdého „i“ patrná. Je to hodnota a tradice, a to je také důležitá věc, která se v užívání jazyka uplatňuje, protože se jen neradi vzdáváme něčeho, co máme zažité,“ říká Martin Prošek.

Přechylování

V poslední době se zdá, že jsou v módě nepřechýlená ženská příjmení. „Já jsem se dostal k tvorbě jedné diplomové práce. V ní bylo zjištěno, že to vůbec není tak, že by nepřechýlených příjmení přibývalo, ale zato jsou hodně vidět. Můj pohled na ně je vědecky střízlivý, to znamená, že si nemyslím, že bychom měli za každou cenu někoho k přechylování nutit, jen bychom měli dobře vysvětlovat, že za některých okolností je přechýlené příjmení pro češtinu mnohem výhodnější, protože když ho přechýlíte, dosáhnete toho, že bude naprosto neproblematicky fungovat ve většině kontextů, do kterých se dostane,“ vysvětluje.

Spustit audio