Co je možné odečíst z daní?

25. leden 2016

Od projektového manažera firmy Partners Lukáše Škopka jsme si nechali poradit, na co bychom teď na konci ledna neměli zapomenout při možném odpočtu daní.

Na daních můžou ušetřit klienti bank, penzijních společností, pojišťoven a stavebních spořitelen za některé své platby. Konkrétně jde o platby na životní pojištění, penzijní připojištění a část úroků z hypotéky nebo úvěru ze stavebního spoření. „Zpravidla na to společnosti myslí samy a klientům, kteří splnili podmínky, pošlou potřebné potvrzení,“ říká Lukáš Škopek.

Životní pojištění

Pro uplatnění daňových výhod u životního pojištění musí být splněny následující předpoklady: Smlouva musí být sjednaná minimálně do 60 let věku klienta, minimálně na dobu 60 měsíců a nesmí dovolovat mimořádné výběry. Daňově uznatelné jsou navíc jen platby na riziko smrti a na investiční složku.

Penzijní připojištění nebo doplňkové penzijní spoření

Podpora je v tomto případě podobná jako u životního pojištění. Abychom mohli očekávat daňovou úlevu, musíme na tzv. "penzijko" posílat víc než 1000 korun měsíčně. "A abychom maximálně využili daňové výhody, doporučuje se posílat měsíčně 2000 korun," říká Lukáš Škopek.

Hypotéka, stavební spoření

Pokud máme hypotéku nebo úvěr na bydlení u stavební spořitelny, tak je možné odečíst z daní to, co jsme zaplatili na úrocích. Ušetřit je tak možné až 45 000 korun ročně.

Lukáš Škopek

Na začátku roku nám přijde od bank nebo stavebních spořitelen potvrzení, které využijeme pro úlevu na daních. To musíme co nejdřív odevzdat mzdové účetní, případně předat ke zpracování daňovému poradci.

Daňová složenka

Od 1. března zavádí Finanční správa tzv. daňovou složenku. Díky ní bude možné zaplatit daně na nejbližší poště bez poštovného. Složenka bude k dispozici od března na všech poštách.

Nestihli jste poslouchat naši Poradnu o daních? Nevadí, všechny díly najdete v našem iRadiu.

autoři: Ivana Navrátilová , jku
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.