Co bude dál s Poldovkou ? Nový majitel za kladenské hutě 251 milionů korun nezaplatil

27. červenec 2018 15:48

Kladenská Poldovka nezíská nového majitele. Ani druhý pokus veřejné dražby nebyl úspěšný, zástupce vydražitele v pátek odpoledne oznámil, že za podnik nezaplatí. Bývalí Poldováci, kteří dostali výpověď na konci loňského roku, přitom i sedm měsíců poté věřili, že se podaří výrobu znovu rozjet.

Pro insolvenčního správce Michala Žižlavského by navíc tenhle obchod za zhruba 250 milionů korun znamenal docela velkou injekci do rozpočtu, ze kterého bude vyplácet věřitele firmy. Poldovka dluží bývalým pracovníkům, ale taky různým dodavatelům nebo i státu celkem víc než miliardu korun.

Termín, dokdy měl vydražitel, firma Warhols Hold, Poldovku zaplatit, vypršel v pátek o půlnoci. Majitel firmy Jindřich Vlček redaktory Českého rozhlasu ve čtvrtek odkázal na svého mediálního zástupce. Ten řekl, že situaci zatím nemůže komentovat s tím, že informace budou v pátek.

V pátek odpoledne do redakce přišla zpráva, že od svého původního záměru firma odstupuje, protože změnila podnikatelské plány. Insolvenční správce Michal Žižlavský ale na to byl připravený: „My jsme museli a chtěli nejdřív pustit do hry veřejnou dražbu, to je nejtransparentnější způsob prodeje. Na druhou stranu čas běží. Ale pokud nebyla ani v opakované dražbě doplacena kupní cena, tak to signalizuje, že musíme zkusit něco jiného. Právě proto bychom volili transparentní, ale dynamický prodejní proces s požadavkem složení celé ceny předem,“ vysvětlil insolvenční správce.

O jakou částku půjde, o tom musí rozhodnout věřitelský výbor. Odhadní cena za celý podnik včetně vybavení a třeba i ochranné známky (tj. modrobílý ovál s vyobrazením paní Poldi), je podle soudního znalce zhruba 180 milionů korun. Obě ty dražby, které se nakonec ukázaly jako zmařené, začínaly na 160 milionech.

Podle posledních informací také zatím zůstává v evidenci úřadu práce 65 bývalých Poldováků. Celkem firma na konci minulého roku, těsně před Vánocemi, propustila skoro 150 lidí. Část z nich si ale práci našla sama a na úřad práce se vůbec nehlásila.

Spustit audio