Císařský řez by se měl praktikovat jen v případě ohrožení života dítěte nebo matky, říká porodník

25. červenec 2018

V dnešní době se necháváme unášet všemožnými trendy. Jedním z takových trendů je i porod za pomoci císařského řezu.

Pro ženy je to mnohdy pohodlnější nejen z časových důvodů. Podle MUDr. Michala Zemana, primáře gynekologicko-porodnického oddělení chomutovské nemocnice je ale důležité, aby se dítě narodilo přirozenou cestou, ačkoliv hrozí pravděpodobnost, že žena bude mít po porodu urologické potíže.

MUDr. Michal Zeman je zastáncem klasických porodů přirozenou cestou: „Každý tu máme plnit nějakou úlohu, žena má porodní cesty od toho, aby jimi rodila. Pokud není žádný závažný důvod pro zvolení císařského řezu, je vždy vhodnější rodit přirozeně, vaginální cestou.“

Tímto způsobem žena může porodit i několik dětí, její tělo je na to uzpůsobeno. Musí ale podle primáře počítat s možnými budoucími urologickými potížemi. 

Ženy se nejčastěji potýkají se sestupem pánevních orgánů. To znamená, že nejčastěji se pacientky a lékaři setkávají s problémy s pohlavním stykem a s potížemi močového měchýře. Aby se těmto potížím předešlo, je podle primáře Zemana důležité, aby žena po porodu pravidelně cvičila a posilovala pánevní dno.

„Další možnost je zajít k lékaři na prevenci. Když je něco v nepořádku, dokážeme operativně pacientkám pomoci,“ dodává Zeman.

Chomutovská nemocnice jako první přišla s novou šetrnou operativní metodou, která dokáže pacientkám s potížemi pomoci. „Jsme školícím centrem pro ostatní lékaře. V České republice je už několik nemocnic, které využívají stejnou metodu,“ uvádí MUDr. Michal Zeman.

Císařský řez jako trend a výhody přirozeného porodu

Císařský řez se stal v dnešní době velkým trendem. „Domnívám se, že jeden z důvodů je strach z bolesti. Myslím si ale, že si ženy už neuvědomují, že se sice zbaví té porodní bolesti, ale nezbaví se bolesti pooperační. Dalším důvodem je kult dítěte,“ přibližuje primář.

Ženy odmítají jakékoliv náznaky, že by dítě nebylo v pořádku. Podle MUDr. Zemana může být dítě poškozeno jak standartním porodem, tak i císařským řezem.

Ačkoliv procenta takových případů poslední dva roky už nepřibývají, ženy si tuto možnost dost oblíbily. Primář Zeman si myslí, že tento zákrok by měl být opravdu jen krajní možností, jen v době, kdy žena nebo plod bude ohroženo na životě.

Přirozený porod je podle něj i ostatních lékařů pro dítě prospěšný. „Jednak jde o tzv. toaletu bronchiálního stromu, to znamená, že jak je dítě v těle matky zmáčknuto, tak je z jeho dýchacích cest vymáčknuta plodová voda, naplní se mu plíce plynem a dojde tak k rozdýchání. A také tím, že dítě projde porodními cestami, ovlivňují ho mikroby, se kterými žijeme – tím mu pomůže do budoucna k lepšímu imunitnímu systému,“ vysvětluje primář.

autoři: Stanislava Brádlová , Kateřina Klabzubová
Spustit audio

Související