Chov papoušků je radost a starost zároveň

25. květen 2015

Česká republika je na počet obyvatel jednou ze světových velmocí v chovu papoušků. Voliéry s exotickými ptáky u nás mají tisíce lidí. O tom, jak je chov náročný, hovořili v pořadu Třináctka Plus Vlaďka Čarková a Pavel Klika. Ti chovají několik desítek opeřenců a věnují jim veškerý čas.

Chovatelé zdůrazňují, že jedním z nejdůležitějších faktorů, které rozhodují o papouškově vzhledu, zdraví i životnosti, je krmivo. Papoušci například milují prakticky všechny druhy ovoce. To by také mělo tvořit podstatnou část jídelníčku. Chutnat jim budou banány, hroznové víno, jablka nebo hrušky, pomeranče nebo broskve.

Jídlo slouží papouškům zároveň také jako zábava. Například oříšek by se jim neměl dávat už rozlousknutý. Ptáci si s ním chtějí poradit sami a o rozlousknutý už nemají zájem.

Chovatelé často řeší problém, co s papouškem, který si vytrhává peří. Pokud se tak chová dlouhodobě a na jeho těle vznikají velké neopeřené plochy, značí to nespokojenost, stres nebo strach.

Vlaďka Čarková a Pavel Klika chovají hlavně papoušky Ary, ale mají například i Žaka kongo, který patří mezi nejinteligentnější zvířata. Žako se dokáže naučit až 250 slov, která navíc nepoužívá náhodně, ale v logické souvislosti.

Čtěte také

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.