Chodci vs. tramvaj 0:1. Prahou jezdí žlutá tramvaj s varujícími nápisy, má zabránit tragickým nehodám

27. březen 2019 14:45

Chodci versus tramvaj – 0:1. Třeba tohle skóre je napsané na tramvaji, která ode dneška jezdí ulicemi Prahy. Dopravní podnik tím startuje novou kampaň, která se jmenuje „Neskákej mi pod kola.“  Nepřehlédnutelný žlutočerný polep má na přední části lebku a na bocích siluety obětí, které jejich nepozornost stála život. V zadní části je umístěn slogan: „Pomoz mi nezabíjet!“.

Pražský dopravní podnik tím chce upozornit na střety lidí s vozy hromadné dopravy. Hlavně na to, že takové kolize vždy vyhrává tramvaj. Ten vůz s novým polepem má na sobě bílé obrysy postav, které leží na zemi v nepřirozených polohách, třeba jak to známe z detektivek. V těch siluetách jsou nápisy, můžete si tam přečíst třeba "domachroval, neodhadl to, nebo neuhlídali ho."

Podle statistik dopravního podniku v poslední době takových případů přibývá. Jen za loňský rok pod koly tramvají zemřelo osm lidí, což je nejsmutnější statistika za posledních 10 let. Například loni v listopadu po havárii na pražském Zahradním Městě zůstal pětačtyřicetiletý muž zaklíněný pod tramvají. Zdravotníci už mu bohužel nedokázali pomoct. Pražský dopravce také evidoval loni 104 případů, kdy se tramvaj střetla s chodcem, což je druhé nejhorší číslo za poslední desetiletí.

Na vině je podle DPP hlavně nepozornost. Chodci mívají na uších sluchátka s hudbou, někteří koukají při chůzi do mobilu a nerozhlížejí se kolem sebe. Většina srážek tramvají s chodci se odehraje na přechodech. I na přechodech pro chodce má ale podle pravidel silničního provozu vždy přednost tramvaj. Ta ale nedokáže zastavit tak rychle jako auto, proto to někdy končí tragicky.

Klasická starší tramvaj typu T3 totiž z padesátikilometrové rychlosti (a pokud v ní nejedou cestující) zastaví na nulu až za 43 metrů. Pokud je plná lidí, je to ještě mnohem dále.

autor: Marie Veselá
Spustit audio