Chlorofyl hitem sociálních sítí. Ale proč vlastně?

8. květen 2024

Zelené barvivo, které rostlinám umožňuje využívat energii slunečního záření k fotosyntéze. Takhle známe chlorofyl ze školy. Na sociálních sítích ale v současné době boduje jako prostředek pro krásu, sílu a zdraví. Zaslouženě?

Chlorofyl se před časem stal hitem sociálních sítí jako TikTok nebo Instagram, kde hlavně mladí influenceři propagují chlorofyl jako prostředek, který má člověka naplnit zdravím a energií, ba dokonce přispět k jeho kráse. Údajně by mělo pití tekutého chlorofylu podporovat imunitní systém, zlepšovat krvetvorbu a trávení. Chlorofyl by měl působit proti některým typům virů nebo baktérií, a dokonce chránit před rakovinou.

Lékaři jsou vesměs k doporučením influencerů popíjet tekutý chlorofyl velmi skeptičtí. Důkazy o klinických účincích chybí, navíc cena propagovaných potravinových doplňků je značná. Na českém internetu nebo v lékárnách se cena lahvičky takového doplňku stravy pohybuje ve vyšších stovkách korun.

Za co vděčíme chlorofylu?

Existence chlorofylu je významnou podmínkou rozšíření velké části života na Zemi. Tvoří totiž základ potravinové pyramidy většiny organismů. Fotosyntéza umožněná chlorofylem je proces, který vede k tvorbě jednoduchých cukrů z vody a oxidu uhličitého. Bez chlorofylu by tedy nemohly existovat nejen rostliny, ale ani živočichové závislí na jejich konzumaci.

Spustit audio