Chci, aby mé obrazy předávaly energii, říká Lubomír Typlt. Právě vystavuje v Galerii Villa Pellé

15. červen 2023 09:02

Absurdní metastroje, dívky levitující nad propastí nebo křičící mimina. To jsou náměty výstavy Levitace předního českého umělce Lubomíra Typlta. Jeho nejnovější práce uvidíte v Galerii Villa Pellé.

„Levitace je ústřední motiv, který prochází celou výstavou, jsou tam tři obrazy, které se tím námětem zaobírají. Je tam skupina dívek, které levitují v kruhovém pohybu v tanci nad nějakým propadlištěm, to svým způsobem připomíná až simulaci černé díry,“ popisuje autor.

Lubomír Typlt v souboru Levitantky navazuje na své dávné malířské vzory, k nimž patřil Francisco Goya. Další soubory maleb autor nazval Velké matky, Mladíci, Pláče, Metastroje a Jedinci. Všechny mají společného jmenovatele – reflexi současné doby.

„Myslím si, že není možné být neovlivněný. Přemýšlení o lidské civilizaci, o tom, jak je sama sebe schopná ničit, to je námět mých obrazů od začátku. Umění má do určité míry nějakou zodpovědnost i za tu společnost. Nemám rád umění, které je zahleděno jen samo do sebe.“

Charakteristický je pro Typltovy obrazy sarkasmus a silná kontrastní barevnost. „V jásavých barvách maluju situace, které jsou do určité míry napjaté. Nechci toho diváka zničit tím obsahem, chci ho současně nabít, aby si ten obraz užil. Protože je to nějaký vjemový kanál, který je nabitý energií a já chci, aby obrazy tu energii předávaly,“ uzavírá Lubomír Typlt.

Výstavu jeho nejnovější tvorby můžete navštívit v Galerii Villa Pellé až do 13. srpna.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio

Související