Chceš-li zažít dobrodružství, vydej se na Žižkov. Platí to i dnes?

Postihnout osobitost a atmosféru Žižkova v 7 krát 3 minutách cyklu Prahou křížem krážem je úkol nelehký a trochu nevděčný. Autor pořadu Václav Müller si ale vzal na pomoc historika Tomáše Dvořáka. Přítomnost se střídá s minulostí, což je možná nejlepší způsob, jak absolvovat stezku poznání svérázné pražské oblasti pod kopcem Vítkov. Výslednou reportáž jsme vysílali v týdnu od 21. do 27. dubna.

Už samotný název čtvrti odkazující na legendárního hrdinu husitských válek rezonuje duchem svobody a divokosti. Ulice nesoucí název Božích bojovníků může některým uším znít i romanticky. Když se dnes procházíte Husitskou třídou, narážíte na zajímavé podniky, jako je třeba „kavárna pro lidi, co mají rádi respekt“, jak zní nápis na zajímavě výtvarně pojaté výloze. Respekt, vzdor, jistá stopa agrese i erotického napětí je v Žižkově stále cítit. Plechová cedule lákající na porno video kabinky právě v Husitské láká vilné Pražany i venkovany už od zlatých 90. let.

Tak to prý bylo vždy. Když chtěl uctivý Pražan zažít nějaké dobrodružství, vydal se do divokého Žižkova. Zklamán pak odcházel ze sobotní hospody, kde nic nezažil, ani žádnou rvačku neviděl.

Žižkov vznikl jako čtvrť pro dělníky prvních pražských továren. Stavělo se pro ně obydlí naprosto odlišné od domů a bytů navoněných a povýšených Vinohrad. Pavlačové domy zřejmě byly a stále ještě zůstávají tím největším fenoménem Žižkova. Domy, kde téměř všechno bylo nebo je všech, nejenom slavné společné volné prostory před byty nájemníků, ale i prádelna, dvůr a toalety. Kolikrát i velmi malý prostor obývaný třeba dvěma rodinami.

Žižkov byl dělnickou čtvrtí se vším všudy, i s drsnými válkami klukovských part, které bojovaly na stráni třeba i kameny. Svá dobrodružství prožívali třeba i v bývalé plynárně, takzvané plynce, nebo i na území téměř zakázaném, na Židovských pecích - dnešním Jarově.

Historická pohlednice Žižkova - Husova třída

Dělnický původ porevoluční první dámy ovšem připomíná i ulice Olgy Havlové. Žena Václava Havla se vždy k Žižkovu a ke svému proletářskému původu hrdě hlásila. S koncem průmyslu v Praze ubylo i na Žižkově dělníků a přibylo umělců, alternativců, singles a všech jiných lidí, které sem přivábil místní genius loci.

Patří tam i kontroverzní televizní věž. Na tom, zda je ošklivá, nebo svým způsobem krásná nebo alespoň zajímavá, se lidé stále nemohou shodnout. V každém případě je z ní krásný výhled na celý Žižkov i na kopec Vítkov s jezdeckou sochou bájného Jana Žižky.

Spustit audio