Čeští lékaři již 35 let transplantují srdce. Prvního pacienta operovali 31. ledna 1984. Z dříve náročné operace se stala rutina

31. leden 2019 07:56

Už 35 let lékaři v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) zachraňují lidem život prostřednictvím transplantace srdce. Prvního pacienta operovali 31. ledna 1984. Transplantace srdce zatím zachránily život více než 1100 pacientům.  A jeden z prvních s transplantovaným srdcem u nás, žije dodnes.

Před 35 lety čeští lékaři poprvé úspěšně transplantovali srdce. Operaci provedl tým z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny. S transplantovaným srdcem dodnes žije v pořadí třetí pacient. Rudolf Sekava dostal srdce od mladé ženy v říjnu 1984.

„Jsem si uvědomil, bože můj, vždyť já zase žiju,“ vzpomíná Rudolf Sekava na probuzení po transplantaci.  Za 35 let se z náročné operace stal rutinní výkon, dodává přednosta kardiocentra Jan Pirk.

„Dneska transplantaci srdce, pokud se nejedná o něco velice složitého, dělá to tým, který má noční službu,“ popsal Radiožurnálu Pirk.

Dříve při čekání na nové srdce umírala třetina pacientů. Dnes čekatelům na transplantaci lékaři voperují mechanickou podporu, která oslabenému orgánu pomáhá vydržet. Na nové srdce teď v Česku čeká 83 pacientů.

autoři: Pavla Lioliasová , iROZHLAS.cz
Spustit audio