Česko sevřel mráz. Šumava hlásí historických minus 33 stupňů, v Praze zatuhly železniční výhybky. Bezdomovci míří do nocleháren

5. únor 2019 10:03

Česko zasáhl silný mráz. Na Šumavě v noci klesla teplota na minus 33,3 stupně Celsia. Na mnoha místech teploty klesají až k minus 15 stupňům. Na okraji Prahy pak kvůli namrzlým výhybkám nejezdily některé vlaky. Týká se to například spojů, které projíždějí stanicí Praha-Čakovice.

Na šumavské Jezerní slati poblíž Kvildy na Prachaticku klesla v noci na úterý teplota na minus 33,3 stupně Celsia. Jde o historicky nejnižší teplotu v daném místě pro tento den. Další šumavská stanice na Rokytské slati naměřila minus 30,5 stupně Celsia.

Mráz už způsobuje problémy na železnici. Vlaky v Praze a okolí se kvůli zamrzlým výhybkám nemohly se dostat z depa.

Problémy hlásí například stanice Praha-Čakovice. Omezení se týkalo linek S34 z Čakovic do centra města a S24 z Čelákovic do Mochova. Dráhy dnes musely také upravit trasy náhradní autobusové dopravy na trati Mladá Boleslav - Jedlová. Kvůli ledovce kolem Bezdězu mají soupravy až do půl páté odpoledne jezdit v úseku mezi hlavním nádražím v Mladé Boleslavi a Doksy.

Zázemí pro lidi bez domova

Lidé bez domova mohou během silných mrazů využít noclehárny po celém Česku. Jedna z nich je i v Kutné Hoře, provozuje ji tamní charita a na úterý tam přespalo osm lidí.

Podle pracovníků je to běžný počet, kapacita je deset míst, je možné ji ale navýšit o další přistýlky. Zařízení je nicméně určené pouze pro muže, a to kvůli nedostatečným prostorům. Jako noclehárna totiž slouží jedna místnost, kde není možné muže a ženy oddělit.

Pokud ale přijde některá z žen bez domova, tak se ji pracovníci snaží najít místo jinde, například ji pošlou do azylového domu v Pardubicích.

V Kutné hoře bylo ráno minus šest stupňů, uvnitř zařízení bylo zhruba dvacet stupňů.

Většina klientů si tak službu chválí, klasická ubytovna je pro ně totiž příliš drahá. Za jednu noc zaplatí 50 korun a za symbolickou cenu dostanou také kávu, čaj nebo polévku.

Někteří bezdomovci jsou ale zvyklí přespávat venku za jakéhokoli počasí. A služby noclehárny odmítají.

Předpověď počasí

V úterý má být přes den jasno až polojasno, ojediněle nízká oblačnost a místy mrznoucí mlhy. Během dne ale může být až oblačno. Teploty se budou pohybovat od -2 až +2 °C.

Chladná má být i noc na středu, kdy teploty mohou spadnout až k minus 11 stupňům. A místy se bude tvořit náledí či zmrazky.

Přes den bude jasno až polojasno. Nejvyšší teploty 0 až +4 °C, při déletrvající mlze nebo nízké oblačnosti kolem -3 °C. Poté se má den ode dne oteplovat a v neděli má být až kolem 10 stupňů.

autoři: Lukáš Sapík , Michal Trnka
Spustit audio