Centrum Prahy se proměnilo na tržiště. Lidé oslavují svatého Václava

16. září 2018

Desítky stánků zaplnily na dva týdny Václavské náměstí a náměstí Republiky. Na obou místech začaly v pátek tradiční Svatováclavské trhy.

Prodejci na trzích nabízejí drobné suvenýry, domácí speciality nebo třeba moravská vína. Organizátoři připravili i doprovodný dobový program. Trhy ozdobí taky dětské kresby, které vytvořili žáci pražských škol. „Dětské kresby jsou letos hlavním dekorativním prvkem. Objeví se jako součást výzdoby i na velké výstavní stěně, která bude sloužit jako galerie pod širým nebem,“ říká Libor Votruba, předseda představenstva společnosti Taiko, organizátora Svatováclavských oslav. Výtvory mohou studenti posílat až do čtvrtka 20. září na e-mailovou adresu svatovaclavska.vyzdoba@trhypraha.cz, poštou nebo přinést osobně do Žlutých lázní. Zásilky je potřeba viditelně označit heslem SVATOVÁCLAVSKÁ VÝZDOBA.

Trhy připomínají vládu svatého Václava, takže dalším dekorativním prvkem jsou mince, erby, pečetě a mnoho dalšího. Chybět nebude ani program čerpající z historické doby, v podobě dětských výtvarných dílniček.

Hlavní oslavy vypuknou v pátek 28. září v pravé poledne, kdy na trhu začne hrát historická hudba. Svatováclavský průvod s dobovým programem si mohou přijít prohlédnout zájemci hned dvakrát – od 14 nebo od 16 hodin. Hudební vystoupení mohou lidé zažít i o víkendu. Čekají je také rytířské turnaje, tance a soutěže.

autor: jp
Spustit audio