Cenovým hitem mezi nemovitostmi v metropoli jsou byty ve starém paneláku

22. říjen 2014

Jaká je situace na trhu s nemovitostmi a jak to vypadá s úrokovými sazbami u hypoték, nám v pořadu Třináctka Plus popsal realitní makléř Jan Zachystal.

„O úrokových sazbách u hypoték se říká už asi rok, že jsou na svém minimu, přesto po určitém čase opět klesnou. V současnosti se dá sehnat hypotéka s úrokem 2,09%. Výhled do budoucna lze těžko odhadnout, nicméně se nikdy nedostaneme do situace, kdy by nám banka za to, že si u ní vezmeme hypotéku, platila,“ podotkl s úsměvem Jan Zachystal.

„Co se týká cen nemovitosti, poprvé od roku 2008 v letošním roce vnímáme, že klesající trend se zastavil. I na základě informací z Katastrálních úřadů vidíme, že ceny nemovitostí pomalu, to znamená v jednotkách procent, začínají zase stoupat,“ dodal realitní makléř.

Čtěte také

Cenově nejzajímavějšími nemovitostmi jsou byty v panelových domech (těch nejstarších) na velkých sídlištích, jejichž cena od roku 2008 klesla o 20 až 25%. Plusem takového bytu je kromě ceny i lokalita s plnou občanskou vybaveností, dobré spojení MHD (ve většině případu blízká stanice metra). Mezi mínusy patří omezená životnost nebo vyšší počet obyvatel v domě.

Výše úrokové sazby u hypotéky, kterou vám banka stanoví, závisí na několika faktorech: na vaší bonitě, na výši akontace, kterou jste schopni složit a podobně.

Hypotéka nebo pronájem bytu? Pro co se rozhodnout?

Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio