Bleskové povodně zasáhly už několik míst. Déšť se má vrátit

28. listopad 2014

Silné bouřky se přehnaly od jihozápadu směrem k severovýchodu, vytopené sklepy, garáže i auta tak hlásil jak Královéhradecký kraj, tak i Vysočina, jižní i střední Čechy. Přívalový déšť v noci zaplavil několik obcí na Mělnicku. Situace se zlepšila v Praze, kde přestal platit stav ohrožení.

Nánosy bahna a voda z polí se dostaly do desítek domů ve vesnicích Kly, Malý Újezd a Hořín na Mělnicku. Hasiči na místě pomáhají lidem s úklidem a odčerpáváním vody.

Voda se do těchto obcí nedostala nikoli kvůli rozvodněné řece, ale kvůli prudkému dešti, který oblast zasáhl včera večer. Především bahno z polí sjelo z kopců na silnice, cesty, zahrady, přímo lidem do domovů.

Zaplavené jsou také obce Byšice, Vavřineč a Lužec.

Tam je situace pro obyvatele psychicky náročná. Během včerejška totiž odklidili následky povodní z minulého týdne a teď se do něho mohou pustit znovu.

Ve Vavřinči je sedm zaplavených domů a jedna bytovka. Voda tam stéká z kopce přes silnici a také z kanálů. Lidé vymetají vodu košťaty a s odčerpáváním jim pomáhají také hasiči se svými třemi vozy.

Spoušť celou noc odklízí také tamní obyvatelka Dagmar Mrázová: „Vodu za sklepa nám vyčerpali hasiči. V garáži máme ještě asi 5 centimetrů.“

Nejhorší situace je podle starosty Mělníka Ctirada Mikeše (ČSSD) v Lužci: „Lokalita Lužce je ve velmi špatném stavu. Podobná povodeň, jak šla od vody, tak šla z polností. To znamená, že tam nelze říci, kolika nemovitostí se to týká, protože ve své podstatě celá část obce byla pod vodou.“

Bouřky se nevyhnuly ani Vysočině. Na Pelhřimovsku zatápěly sklepy, garáže i osobní auta. Mezi postiženými obcemi jsou například Hněvkovice, Křelovice nebo Pacov.

Přívalové deště zvýšily hladiny řek v Královéhradeckém kraji až na první stupně povodňové aktivity. Ráno byla na prvním stupni Cidlina v Jičíně a Novém Bydžově a Metuje v Krčíně.

Stav ohrožení aktuálně platí na pěti českých řekách. Třetí povodňový stupeň hlásí Labe v Ústí nad Labem a v Děčíně, Vltava v Českém Krumlově, Lužnice v Bechyni a Trnava v Hořepníku. Během noci přestal platit třetí stupeň na Labi v Mělníku, kde voda pomalu opadává.

V Praze na Vltavě už neplatí stav ohrožení. Zastupující pražský primátor Tomáš Hudeček dnes ráno odvolal stav ohrožení. Vltava v hlavním městě je teď na druhém povodňovém stupni a průtok se pohybuje okolo tisíce kubíků za vteřinu.

Meteorologové čekají další srážky

„Před chvílí jsem mluvil s meteorology, v noci nám prošly bouřky, pak trochu ustaly, je možné, že se znovu budou opakovat,“ řekl Tomáš Chalupa, ministra životního prostředí, který šéfuje Ústřední povodňové komisi. „Ale spíše ve východních oblastech republiky.“

„Nicméně opět se blíží srážky. Na druhou stranu musím říci, že noční model je mírně optimističtější co do rozsahu srážek, respektive jejich intenzity,“ zdůraznil Chalupa.

Podle jeho názoru jsou zatím předčasné současné úvahy o vytvoření speciální povodňové skupiny expertů. „My si myslíme, že by měla být debata, která by řekla, jak se z té povodně dostat, jak se lépe připravit.“

„Systém se ukázal jako funkční. To, co předvedli hasiči, policisté, starostové, povodňové hlídky – to je velký výkon,“ zdůraznil Chalupa. „Ale znovu opakuji, ještě to nemáme za sebou.“

Čtěte také

S odstraňováním škod po povodních ode dneška pomáhá dalších 220 vojáků. Celkem 170 členů liberecké protichemické brigády je nasazeno v Ústí nad Labem, Děčíně a Lovosicích. Dalších 50 vojáků z Chrudimi a Rakovníka pomáhá v Praze. Na likvidaci škod po povodních se tak celkem podílí více než 600 příslušníků armády.

Kvůli nepříznivému počasí se rozhodly České dráhy až do odvolání vracet jízdné. Cestující o vrácení peněz mohou žádat z důvodu zrušení či nenastoupení cesty.


Zvětšit mapu
Povodňová konta
autoři: mkp , ank
Spustit audio