Bezkontaktní platby

8. únor 2016

Generální ředitel MasterCard Miroslav Lukeš nám popsal inovace související s bezkontaktním placením. Česká republika je v tomto směru na předním místě v Evropě, a to dokonce před Rakouskem.

Bezkontaktní platby jsou v Česku velmi oblíbené. Karta se při placení nevkládá do terminálu a u nižších částek se ani nemusí zadávat PIN kód. Bezkontaktní karty můžou být jakéhokoli druhu - kreditní, debetní i předplacené. Bezkontaktní platby dnes fungují téměř na všech terminálech, zaplatít s nimi je možné třeba i v automatech na kávu nebo v městské dopravě. Podle Miroslava Lukeše už v Česku bezkontaktní karty pomalu vytěsnují karty kontaktní, které se už téměř nevydávají.

Bezkontaktní karty jsou podle něj bezpečné a zároveň pohodlné. Tím, že nedávám kartu z ruky, nehrozí její zneužití. Navíc podle MIroslava Lukeše zneužití karet tím, že se zavádějí karty bezkontaktní, nijak nenarůstá.

Platit je dnes možné i pomocí mobilního telefonu. Podle Miroslava Lukeše na platbu na internetu stačí obvyklý smart phone. České banky také nabízejí takzvanou platební nálepku, která vlastně kartu nahrazuje. Nalepit ji můžeme na mobil a pak platit na terminálu pomocí této nálepky, tedy mobilu. Do budoucna zřejmě karta nebude potřeba ani na výběr z bankomatu.

V současné době se testují i další novinky, například aplikace, kde platbu ověříte pomocí otisku prstu, nebo případně naskenováním obličeje. Co se týká inovací, je Česká republika na špičce. Osm z deseti plateb se u nás provádí bezkontaktně, ať už bezkontaktní kartou, nebo bezkontaktní nálepkou nalepenou na telefonu.

Odvysílané díly naší poradny najdete v iRadiu.

autor: Ivana Navrátilová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.