Barokní mlýn v Libni zaplnily knihy a vůně kávy. Městská knihovna v Praze zahájila provoz nové pobočky

25. červenec 2023 10:00

Velký (nebo také Löwitův) mlýn stojí od 16. století na břehu říčky Rokytky v Libni. Dlouhá léta zůstávala barokní památka prázdná. Loni uzavřela Praha 8 smlouvu se Spolkem Velký mlýn, který zahájil adaptaci mlýna na kulturní centrum. První část úprav je hotová a včera zde zahájila provoz knihovna a kavárna.

„Teď se nacházíme v prostoru městské knihovny, která se tady prolíná do kavárny. To je jedna z těch nových věcí, která bude pro Velký mlýn specifická,“ ukazuje nové využití barokní památky Pavel Kocourek, předseda Spolku Velký mlýn.

Budova přestala jako mlýn sloužit koncem 19. století po odklonění slepého ramene Vltavy. Pak v ní Jáchym Löwit zřídil pekárnu, v 50. letech 20. století sloužil mlýn jako sklad zeleniny, následně divadelních rekvizit a po povodních zůstal nevyužitý.

Velký mlýn v Libni

Dnes historická budova pod Libeňským zámečkem opět ožívá. Jako centrum pro kulturní aktivity a především jako knihovna.

„Vždycky, když se knihovna zajíždí, tak se snažíme zvolit široký záběr, aby si vybral každý. Až se rozjedeme, tak pokud budou mít lidé o určitou kategorii větší zájem, ten fond upravíme,“ vysvětluje Nikola Balcarová, vedoucí pobočky Velký mlýn.

Jedinečné propojení knihovny s kavárnou znamená i společnou otevírací dobu, denně od 9 do 20 hodin, v pondělí od 13 hodin. Knihovníci zde budou přítomni v pracovní dny vždy mezi 14. a 17. hodinou.

„To tady knihovník určitě bude a ten další čas může být úplně samoobslužný,“ dodává Nikola Balcarová.

Nová pobočka Městské knihovny v Praze – Velký mlýn v Libni

Pobočka Velký mlýn bude jako jediná otevřená během letní uzavírky Městské knihovny v Praze, ta potrvá až do 6. srpna.

Poslechněte si celou reportáž z nové pobočky knihovny v Libni.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio

Související