Automobiloví veteráni se sjeli do Bohnic, oživili areál nemocnice

28. červen 2014

Úzké cesty areálu psychiatrické nemocnice v Bohnicích se dnes na chvíli staly závodní trasou pro klasické mercedesy a "ameriky". Konal se tam pátý ročník akce Veteráni mezi ploty, na kterou se sjíždí milovníci starých vozů nejen z Prahy. Nablýskaná vozidla přilákala i lidi z okolí.

Auta se začala do bohnického areálu sjíždět po osmé hodině ranní. Byly mezi nimi Chevrolety, Cadillacy, Corvetty a samozřejmě Mercedesy.

Nejstarší vůz až ze 30. let minulého století. „Mám ho 2 a půl roku. Koupil jsem ho od bývalého majitele, který s ním na tyto srazy jezdil. Byl zrenovovaný v roce 1984. Nedávno jsem s ním byl na technické,“ říká majitel veterána.

O kousek dál stál olivový Cadillac, který je o něco delší, než bývají současné vozy. „Je to Cadillac DeVille z roku 1973. Koupil jsem ho přímo v Americe, ale je v původním stavu. Moc jsem toho předělávat nemusel, auto bylo pojízdné,“ říká Zdeňek Slavík, který s ním do Bohnic přijel.

Podobných vozidel se v Bohnicích seřadily asi tři desítky. Všechny řidiče a jejich navigátory čekala zhruba dvou kilometrová orientační jízda areálem.

Cadillac deVille

„Itinerář dostanou závodníci při startu, aby se nemohli připravit. Jede se na přesný čas a při druhém kole se musí nejvíce přiblížit času z prvního kola. Hodnotí se přesnost výpočtu i odchylka mezi dvěma jízdami,“ přibližuje pravidla soutěže Jaroslav Větvička z klubu Mercedes – Benz.

Na sraz přijíždí každý rok stále více vozů i návštěvníků, což se líbí i vedení psychiatrické nemocnice. „Vše souvisí s destigmatizací areálu psychiatrických onemocnění. Snažím se areál otevírat veřejnosti a dostávat ho do podvědomí,“ říká náměstek ředitele Jaroslav Novák.

Nejstarší účastník srazu - Mercedes ze 30. let
autoři: ank , vman
Spustit audio