Architektura hraje prim v Galerii Jaroslava Fragnera

Galerie Jaroslava Fragnera, sídlící na Betlémském náměstí, je jednou z mála galerií v České republice věnujících se výhradně prezentaci architektury. 

Galerie nese jméno architekta Fragnera, podle jehož projektu byla v letech 1947 - 1967 provedena rekonstrukce Betlémské kaple. Bývalý Dům kazatele, ve kterém galerie sídlí, je s kaplí spojen lávkou.

Galerie Jaroslava Fragnera existuje už déle než půl století a od roku 2006 ji provozuje spolek Architectura. Představovuje české, evropské i světové autory, zejména progresivní ateliéry střední a nastupující generace. Spolupracuje s uměleckými a technickými vysokými školami, pořádá mezinárodní konference, exkurze, vydává publikace, pořádá i hostí přednášky. Prezentuje českou tvorbu v zahraničí a uspořádala několik větších přehlídek současné české architektonické tvorby.

 

Do 14. dubna v galerii uvidíte výstavu snímků kultovních staveb renomovaného fotografa architektury Filipa Šlapala nazvanou Bauhaus; připomíná stoleté výročí založení této slavné výmarské avantgardní školy umění, designu a architektury. A následovat bude výstava nizozemského ateliéru BCA, který víc než tři desetiletí vytváří inovativní, flexibilní a efektivní návrhy od veřejných budov až po infrastrukturní projekty a městské územní plány. Nizozemský ateliér se nás pokusí přesvědčit, že infrastruktura, tedy letiště, nádraží a podobně, mohou být zajímavou a na pohled krásnou architekturou.

Galerie Jaroslava Fragnera má otevřeno denně kromě pondělí od 11 do 19 hodin. Podrobnosti na gjf.cz.

Spustit audio