Antonín Gondolán ve středu v Nočním proudu

2. duben 2015

V čase mezi 23. hodinou a půlnocí uvítá Miloš Skalka ve svém středečním Nočním proudu dalšího studiového hosta. Pozvání k nočnímu proudění tentokrát přijal – nedlouho před oficiální koncertní oslavou svých 70. narozenin – kontrabasista, basový kytarista, kytarista, houslista, zpěvák, skladatel a kapelník ANTONÍN GONDOLÁN.

Antonín Gondolán, rodák ze slovenských Brutovců (narozen 13. 6. 1942), je hudebním objevem kapelníka Gustava Broma, který na něj narazil v jedné z brněnských kavárenských kapel a nabídl mu angažmá ve svém orchestru. Po roce pak Antonín Gondolán přešel do Prahy, kde se stal se hostem jazzového Studia 5 a to pod patronací Luďka Hulana.

Hru na kontrabas studoval Antonín Gondolán na pražské konzervatoři (1960 – 1962) a současně hrál v semaforském Orchestru Ferdinanda Havlíka a poté s triem Míši Poláka v Divadle Na zábradlí. V roce 1965 se však do Semaforu znovu vrátil, aby nedlouho poté přešel s Karlem Gottem a bratry Štaidlovými do nově vzniklého Divadla Apollo. Tady se uplatnil nejen jako výtečný baskytarista divadelní kapely, ale prosadil se rovněž jako zpěvák a autor několika písní.

Po návratu z dlouhodobého angažmá v Las Vegas (1967), kde působil v doprovodném souboru Karla Gotta, se připojil ke svým sourozencům, kteří právě v té době dávali dohromady sourozenecký soubor. Ve Skupině bratří Gondolánů působili vedle něj bratři Vojtěch (piano), Jiří (bicí nástroje) a František (kytara), posléze se připojila také sestra Věra (zpěv).

Sourozenci Gondolánovi s úspěchem koncertovali po celém světě, ale časem se skupina přece jenom rozpadla a Antonín poté pokračoval v kariéře profesionálního hudebníka v různých sestavách a v různých zemích. Žil mimo jiné deset let v Německu, kde se také oženil. Po revoluci absolvoval na Filozofické fakultě Univerzity v Nitře magisterské studium, obor sociální práce.

Po definitivním návratu do České republiky se nadále věnuje hudbě a na jaře roku 2004 vydal sólové album s názvem Čekej a neplakej. Obsahuje dvanáct písní Antonína a Františka Gondolánových a v nahrávacím studiu ho podpořili houslista Marek Balogh, kytarista a hráč na cimbál Marek Pilo, jako host se představil klavírista Jiří Nedoma.

Momentálně je Antonín Gondolán nejčastěji k vidění a slyšení se svou formací Gondolán Trio. Hudedbník má pět dětí a jeho syn Filip, který v roce 1998 dokončil studia konzervatoře, působí jako jazzový zpěvák a kytarista. Zřejmě nejzámější písničce Antonína Gondolána Čekej a neplakej vdechla zcela nedávno nový život Jiřina Anna Jandová, která píseň nazpívala na své novinkové album jako duet – právě s autorem skladby Antonínem Gondolánem.

Koncert k 70. narozeninám Antonína Gondolána (s účastí atraktivních hostů, včetně Karla Gotta) se odehraje v pražském Divadle ABC 11. listopadu 2012.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.