Anna K.: Snažím se usmívat od rána do večera

14. říjen 2018

Narodila se v krkonošském Vrchlabí a první roky života žila s rodiči na Vrbatově boudě. Po jejich rozvodu se s maminkou přestěhovala do Prahy, kde už jako dítě začala vystupovat v divadle. Následovalo studium na konzervatoři a dnes patří mezi naše nejpopulárnější zpěvačky. K našemu mikrofonu přišla Anna K.

Anně K. vyšlo v roce 2017 album Světlo. Zatím veškerou svou energii směřuje právě k němu. Nicméně jak sama říká, v práci si nesmí si dělat moc velké pauzy. „Jakmile si dám větší pauzu, tak se mi to pak blbě nastartovává. Takže si musím odpočinout a až si trochu odpočinu, tak začnu pracovat na nových věcech,“ říká zpěvačka, která se právě chystá na své první vánoční turné.

K umění tíhla už odmala. Zpívala ve sboru a už v osmi letech stála na jevišti divadla Semafor. Studium na konzervatoři bylo proto skoro samozřejmostí. Studovala ale dlouho a konec studia navíc poznamenala nemoc a smrt milované maminky. „Já jsem netušila, že je máma tak vážně nemocná. O to byla ta rána větší, když mi pak manžel mojí maminky oznámil, že zemřela. To bylo nepopsatelné.“

Mamince tehdy v nemocnici zapřela, že neodmaturovala, a i proto šla na reparát a studium dokončila. „Maminčina smrt se mnou hodně zametla. Dostávala jsem se z toho spoustu let. Že zemřela na rakovinu, jsem ale tehdy vlastně vůbec nevěděla a ani se o tom v rodině nemluvilo,“ vypráví Anna K.

Ironií osudu si za pár let vyslechla stejnou diagnózu. „ Tehdy se mi honilo hlavou hlavně to, že je dobře, že se toho maminka s babičkou nedožily.“ Aby se nepropadla do depresí, spustila tehdy i vlastní osvětovou kampaň na podporu prevence rakoviny prsu. Uzdravila se a začala naplno pracovat. Loni se ale nemoc vrátila a ona opět bojovala o život. Dnes se snaží od sebe především odehnat zbytečný stres. „Snažím se každý den usmívat od rána do večera.“

Spustit audio