200 let Národního muzea: České muzeum hudby

Národní muzeum bylo založeno v roce 1818. Letos slaví kulaté výročí. 200 let. Zveme vás do Českého muzea hudby, které je součástí Národního muzea. Sídlí na Malé Straně, v bývalém barokním kostele svaté Máří Magdaleny. Po zrušení dominikánského kláštera byl kostel postupně přestavován. Sloužil jako pošta, četnická kasárna a archiv. V novém tisíciletí se tu zabydlela hudba. České muzeum hudby zde bylo otevřeno pro veřejnost v roce 2004.

Každého, kdo do muzea vstoupí, okouzlí mohutnost dvorany s ochozy. Expozice pak oživuje prostor, kdysi zdobený díly barokních mistrů a rozeznívaný údajně jedněmi z největších varhan Prahy sklonku 17. století, opět hudbou. Muzeum představuje hudební nástroje nejen jako doklady řemeslné a umělecké zručnosti, ale hlavně jako prostředníka mezi člověkem a hudbou.

České muzeum hudby sídlí v bývalém kostele sv. Máří Magdaleny

Projdete historií a poznáte způsoby, jak může hudební nástroj tón tvořit, jak vypadal zápis hudby pro různé typy hudebních nástrojů i jak a při jakých společenských příležitostech se na ně hrálo. Expozice je navíc originálně architektonicky řešená. Pro zájemce jsou k dispozici i sluchátka pro špičkový poslech originálních nahrávek na vystavené historické hudební nástroje. Dětské přátele muzea provede expozicí publikace s kvízem jen pro ně.

České muzeum hudby - hudební nástroje českého výrobce Josefa Šedivy

V muzeu si můžete prohlédnout také krátkodobé výstavy, navštívit koncert, přednášku, workshop. Je tu i prodejna hudebnin s kavárnou.

Spustit audio