Udělejte si sladkou sobotu. Botanická zahrada zve na Medový den

21. červenec 2018

Milujete sladké? Tak to vás potěší dnešní návštěva v trojské botanické zahradě. Tam se totiž koná od 13 do 19 hodin Medový den. Návštěvníkům se představí nová interaktivní expozice věnovaná medonosným rostlinám a včelám. Akci obohatí doprovodný program pro malé i velké.

Botanická zahrada po třech letech otevírá zcela novou expozici. „Hlavní myšlenkou je ukázat návštěvníkům život včel a medonosné rostliny v české krajině. Expozice zaujme jak širší odbornou veřejnost, tak počínající včelaře, školáky a děti,“ říká Bohumil Černý, pověřený řízením Botanické zahrady hl. m. Prahy. V rámci slavnostního otevření se zájemci mohou těšit na populárně-naučný program, který představí koncept i jednotlivé prvky expozice, odhalí vztahy rostlin a včel a přiblíží vznik medu a dalších včelích produktů.

Dva naučné okruhy

Nová interaktivní výstava se nachází na východní straně trojského svahu spojujícího jižní a severní část venkovních expozic. Je rozdělená na dva okruhy. První se zaměřuje na způsoby opylování. Druhý seznamuje návštěvníky s několika tématy ze života včel. Součástí je i domek včelaře, jehož interiér se soustředí na pyl a opylování. „Přejeme si, aby naše expozice návštěvníky pobavila a aby si ji užili a zažili opravdu všemi smysly. Těšit se mohou na rozkvetlou louku i pestré pole osázené medonosnými rostlinami, na důmyslné dřevěné hry a hříčky ze včelího světa i na staré úly včetně slaměné košnice, ve které se mohou zaposlouchat do zvuků z včelího úlu,“ uvádí Jarmila Skružná, vedoucí oddělení etnobotaniky a prezentace botaniky.

Nové ovocné sady

Lidé se také mohou těšit na ovocné sady, které patří do nové expozice. Uvidí staré odrůdy jabloní, ale i další zapomenuté teplomilné druhy ovocných stromů. „Patří sem například mandloně, morušovníky nebo netradiční kříženec jeřábu a hrušně – hruškojeřáb. I na hruškojeřábu se podepsalo české šlechtění a před sto lety vznikla odrůda „Tatarova hruška“. Z tradičních českých odrůd jabloní lze zmínit například Královské z Jiříkova, Panenské české nebo Malinové holovouské,“ říká Tomáš Vencálek, kurátor dřevin mírného pásma. Nově založené je i maliniště s více než deseti odrůdami maliníku a ostružiníku.

autor: jp
Spustit audio