Strakonická bude zavřená až do neděle. Kvůli úniku kyseliny z náklaďáku je třeba vyfrézovat vozovku

12. říjen 2018 08:52

Strakonická ulice v Praze zůstane až do neděle neprůjezdná kvůli úniku chemikálie. Látka, která dnes ráno vytekla z nádrže nákladního auta, zůstala asi na tříkilometrovém pásu silnice ve směru z centra. 

Hasiči žíravinu odstranili, na komunikaci ale budou muset o víkendu pracovat ještě silničáři.

„V pátek ráno vytekla z nákladního vozidla koncertovaná kyselina na Strakonickou ulici. Vzhledem k tomu, že kyselina reaguje s vodou, bylo nutné ji nejprve odstranit mechanicky. Kyselina bohužel poškodila vozovku a TSK ji bude muset vyfrézovat. K úniku do kanalizace ani do vody nedošlo,“ uvedl mluvčí pražského magistrátu.

„Látka silně zapáchá, kontaminované pneumatiky vozidel, která látkou projela, oplachujte velkým množstvím vody s mýdlovým - zásaditým roztokem,“ varoval řidiče mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Ti museli látku odstraňovat asi v úseku o délce asi tří kilometrů. 

Hasiči uvedli, že se jedná o koncentrát, který se používá do krmiv. „Koncentrát se použije na to, že se z něho vytvoří nějaká látka, roztok, který se přidává do krmiva," řekl pro iROZHLAS.cz Martin Kavka. "Tím, že to je koncentrát, má to účinky ve styku s vodou žíravé. Ve styku s menším množstvím vody to může způsobit rozleptání a případně to uvolňuje extrémní zápach," dodal. 

Pražtí hasiči místo předali specializované jednotce společnosti Dekonta. Ta tam bude podle Kavky  zasahovat asi až do neděle, protože musí zklikvidovat odfrézovanou část.

K uniku z poškozené nádrže nákladního vozu došlo časně ráno. Policisté od té doby odklání dopravu přes Dostihovou ulici, další možností je objet místo po ulici K Barrandovu a Pražský okruh. 

Odklonem jezdí i autobusy MHD linek 129, 172, 241, 244, 246, 247, 261, 314, 317, 318, 321, 334, 338, 360, 361, 390 a nabírají zpoždění. To se týká i spojů v opačném směru.

zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio