Šéf pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz nemusí podle auditu opustit funkci

7. květen 2015

Audit pražské záchranné služby nedoporučil výměnu jejího ředitele Zdeňka Schwarze. Kontrolu nechal vypracovat magistrát kvůli nepokojům uvnitř organizace. Měla by ale vzniknout funkce prostředníka, který by případné spory řešil.

„Výsledky auditu hovoří o tom, že by měla vzniknout funkce mediátora, který bude řešit nesrovnalosti mezi oběma znesvářenými stranami,“ řekla mluvčí magistrátu Petra Hrubá.

Ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz je s výsledky auditu spokojený.

„Audit jen potvrdil to, co jsme říkali a co jsme očekávali. My jsme se ničeho nedopustili, organizace funguje a všechna obvinění vznesená ze strany odborářů vůči mně a managementu organizace byla nepravdivá,“ uvedl Schwarz a dodal:

„Předpokládám, že z toho vyvodí stejně přísné důsledky, které měli ke mně. Žádali moji hlavu a teď by měli zvážit své odstoupení z funkcí nebo se minimálně omluvit.“

Odboráři se ale omlouvat nechtějí. Podle nich audit nic nevyřešil. Tři měsíce trvající stávková pohotovost proto bude pokračovat.

„Hodnotili bychom to jako úkrok stranou než jako nějaké radikální řešení. Vzhledem k tomu, že vedení záchranné služby je v pozici 16 let, tak jsme přesvědčeni o tom, že role mediátora, kterou navrhuje auditor, to příliš nevyřeší,“ míní zástupce odborářů Dominik Horn.

Výsledky auditu projednají pražští radní v úterý.

autoři: ako , msi
Spustit audio